[text]
Täna on

Eesti looduslikke pyhapaiku ähvardab kinnisvaraarendajate pealetung ja selle teeb lihtsamaks asjaolu, et kaitse all on neist vaid viiendik, vahendas ETV24s Marju Kaasik.

Ajaloolise mälu hoidmiseks on kultuuriministeerium algatanud riikliku pyhapaikade arengukava, mille esimeseks ylesandeks on erinevate arhiivide andmed koondada, et siis loodusvaatlustega kindlaks teha, kus on pyhapaigad tänaseni säilinud, vahendas Aktuaalne kaamera.

Looduslike pyhapaikade traditsioonist ja tulevikuväljavaadetest on koostatud raamat, mis pyhendatud Muinsuskaitseameti endisele juhile, traagiliselt hukkunud Agne Trummalile.

Kunagi maarahvale nii olulistest kohtadest nagu hiied, pyhapuud, ohvrikivid- ja allikad, on tänasel päeval kaitse all vaid vähesed.

TÜ Ajaloo ja arheoloogia instituudi vanemteadur Heiki Valk kinnitas, et kaitse all on vaid viiendik sellest, mis tegelikult võiks arhiivi andmetel olla. "Ylejäänud 4/5 on kas kadunud, hävinud või lihtsalt nii, et mõned kohalikud inimesed teavad, aga see teadmine on ysna ohus, sest ykski inimene pole igavene oma teadmistega," rääkis Valk.

Pyhapaigaks kujunes maarahvale millegi poolest eriliselt silma jäänud koht. Mida nad seal täpselt nägid ja tunnetasid, on täna võimatu teada. Siiski on need erilised kohad avastanud arendajad, kel meeles mõlkumas tulus äriprojekt.

Paraku tähendavad ehitustööd pyhapaiga hävimist. Pyhapaikade kaitsjad, kelleks tihti on kohalikud elanikud, on asunud vasturynnakule. Nii on pooleli kohtuvaidlused Palukyla hiiemäele suusakeskuse rajamise ja Kunda hiiemäele tuulepargi ehitamise yle. Kunda tuulepargi asjus peaks riigikohus otsuse langetama paari päeva pärast.

Maavalla Koja vanem Ahto Kaasik ytles, et tegelikult on arendajate eest hiiepaikasid kaitstud ka nõukogude ajal. "Näiteks Muhumaal Aljava kylas takistasid kylaelanikud maaparandusel ohvrikivide äravedamist ja tänu nende julgusele ja otsustuskindlusele seisab see kivi seal tänaseni," tõdes Kaasik.

Pyhapaikade riikliku arengukava ylesandeks on ka esivanemate pärimuste tutvustamine koolilastele.

Samas ka videouudis:

 

ETV24