[text]
Täna on

t_hoimupaevad.gifTäna, 16 porikuud algavad Eestis järjekordsed hõimupäevad. Hõimupäevad on soome-ugri maailma tähtsaim iga-aastane kultuurisyndmus, Eestis hakati neid tähistama 78 aastat tagasi, teatas Fenno-Ugria Asutus.

Vastavalt 1931. aastal toimunud IV soome-ugri kultuurikongressi otsusele peetakse hõimupäevi kõikjal soome-ugri maailmas igal aastal porikuu kolmandal nädalavahetusel. 1940. aastal hõimupäevade tähistamise tava katkes, kuid Eesti ungari seltside algatusel taastati see 1988. aastal. 1991. aastast on hõimupäevade peakorraldajaks Fenno-Ugria Asutus. 2000. aastal kinnistas hõimupäevad porikuu kolmandale nädalavahetusele ka Soome-ugri rahvaste IV maailmakongress Helsingis.

Tänavused hõimupäevad on juubelihõngulised: tegemist on 20-ndate sõjajärgsete hõimupäevadega, mis on omakorda pyhendatud Fenno-Ugria Asutuse 80. synnipäevale. Homme ja ylehomme saabub Eestisse mitmeid soome-ugri rahvaste pärimuskultuuri tutvustavaid ryhmi Soomest, Ungarist ja Venemaalt, kontsertidega esinevad soomlased, ungarlased, mordvalased, karjalased, komid ja udmurdid.

Hõimupäevi peetakse ka enamikus Eesti maakondadest. Põhiliselt toimuvad kontserdid koolides ja rahvamajades, kaasa löövad ka kohalikud lauljad ja rahvatantsijad.

Seekordsetele hõimupäevadele on saabunud ka tuntud soome-ugri luuletajad, kes tutvustavad oma loomingut 17 porikuud Tallinnas Kirjanike Majas kirjanduslikul kolmapäeval, 22 porikuud kell 18.00 soome-ugri kirjandusõhtul Rahvusooperi Estonia talveaias, samuti astuvad nad yles Tallinna Ülikoolis ja raamatukauplustes. Tartus toimub kohtumine soome-ugri kirjanikega 20 porikuud kell 14 Kirjanduse Majas.

Hõimupäevade ajal on avatud Eesti Kunstiakadeemia näitus „Nähtamatud rahvad. EKA soome-ugri reisid 30" ja graafikanäitus „Kohanemised".

Tavapäraselt toimuvad suured hõimukontserdid reedel kell 19.00 Tallinnas Eesti Rahvusraamatukogus ja laupäeval Tartus Haridus- ja Teadusministeeriumi suures saalis. Mõlemal kontserdil esinevad kõik Eestisse kutsutud soome-ugri rahvaste pärimusryhmad. Ungarlaste ja mordvalaste esinemised toimuvad lisaks veel Vanalinna Muusikamajas.

Liivo Niglase filmi „Juri Vella maailm", mis räägib yhest tuntud neenetsite eestkõnelejast, saab näha 18 porikuud kell 17.00 Kinomajas.

Fenno-Ugria 80. aastapäevale pyhendatud teaduskonverents toimub 19 porikuud kell 12.00 Eesti Rahvusraamatukogus.

Tallinnas KuKu klubis on neljapäeval ungari õhtu ning reedel pärast suurkontserti hõimupäevade lõpupidu.

Kõik hõimupäevade yritused on kylastajatele tasuta. Samas on yritustest osavõtjatel võimalik toetada soome-ugri rahvaid hiljuti asutatud Lennart Meri Veelinnurahva rahastu kaudu.

Rahastust ja hõimupäevadest saab lähemalt lugeda meie kodulehekyljelt www.fennougria.ee

Hõimupäevade kava


Fenno-Ugria