[text]
Täna on

t_Varkssepad.gifTartus ERMi näitusemajas Kuperjanovi tn 9 esinevad täna kl 18 Saaremaa rahvamuusikud. Sarjas Tulevikumuuseumi hääl astuvad yles Leisi VäRKS ja VäRKSsepad ja nende kava koosneb vanadest pillilugudest, uuematest ja vanematest rahvalauludest ning seltskonnatantsudest, teatas Eesti Rahva Muuseum.

Leisi VäRKS on Leisi Valla Rahvakultuuri ja Arenguselts, kelle eestvõtmisel on Leisis toimunud pillimeisterdamise laagrid juba seitse aastast. Igal aastal on valmistatud erinevaid rahvapille � alustatud kõrre- ja roopillidega, siis valmisid väikekandled, torupillid, parmu- ja vilepillid, hiiu-rootsi kandled, võrutrummid, moldpillid ja Tänavu põimukuus valmistati karjapasunaid. Koostööd on tehtud paljude väga heade õpetajate-pillimeistritega - Indrek Roosi, Tarmo Kivisilla, Priit Moppeli, Roland Suitsu, Marat Kahre ja Toivo Luhatsiga, tänu nende asjatundlikkusele on kõik pillid ka helisema hakanud.

Valminud pillidel õpetatud Leisi Keskkooli rahvamuusikaringi lapsi mängima Eesti ja naaberrahvaste pillilugusid.
Omavalmistatud rahvapillide tutvustamiseks moodustati VÄRKSsepad, kes astusid esimest korda yles 10216. a (2003) aasta Leisi valla kihelkonnapäeval. Nyyd on esinetud juba paljudes paikades Saaremaal, Hiiumaal, mandril, Baltica folkloorifestivalil ja ka kaugemal � Prantsusmaal, Hispaanias ja Soomes.

Pilt: ERM

Maavalla koda