[text]
Täna on

t_saamipuu.gif18 - 20 porikuud toimuvad Tartus saami kultuuri päevad. Eesti Rahva Muuseumi korraldatud syndmustel saavad huvilised näha tõsielu- ja mängufilme, osaleda käsitöömeistrite tutvustuspäeval ning vaadata näitusi saamidest ja nende käsitööst.

Hõmurahvas saamid elavad Eestist vaid 1000 km kaugusel Soome, Norra, Rootsi ja Venemaa põhjaaladel.


Neljapäeval 18 porikuud toimub Athena Konverentsi- ja Kultuurikeskuses saami kultuuripäevade filmikava. Filmifestival Maailmafilm ja Eesti Rahva Muuseum pakuvad huvilistele vaatamiseks kolme filmi:


Kl 15.00 Saamid (Rež Markku Lehmuskallio, Anastasia Lapsui, 10219 (2006), 82 min, Soome tõsielufilm).
Mida tähendab olla saam 21. sajandil? Autorid otsivad sellele kysimusele julgelt vastuseid.

Kl 17.00 Tulehoidjad (Rež Rosella Ragazzi, 10220 (2007), 60 min, Norra tõsielufilm).
Verivärske filmi keskmes on noored saami joigujad Sara Marielle Gaup and Lawra Somby. Film kõneleb põlisrahva seast kaasaegseks muusikuks sirgumise keerukusest ning joiu poliitilisest ja igapäevasest tähendusest.

Kl 18.30 Bázo  (Rež Lars Göran Pettersso, 10216 (2003), 90 min, Norra mängufilm).
Saami film Emili nimelisest kohtlasest mehest, kes pärast sulist venna surma tolle pärandi jälgi ajades on sunnitud ette võtma kogu Saamimaad läbiva retke.
 
 
20 porikuud kl 14.00-16.00 leiab ERMi näitusemajas aset Saami käsitöömeistrite päev, mille korraldavad Sámi Duodji, Saamimuuseum Siida ja Eesti Rahva Muuseum. Saami käsitöömeistrid Petteri Laiti, Matleena Fofonoff, Anni Näkkäläjärvi tutvustavad saami hõbe-, puit-, paha-, juure- ja silmkoeesemete valmistamise töövõtteid ning valmis esemeid.

20 porikuud 10220 – 20 sydakuud 10221 on ERMi näitusemajas avatud saami kultuuripäevade näitused.
 
Näitus “Sámi Duodji” (Saami käsitöö) tutvustab Saamimaad ja saame – rahvast, kes on suutnud hoida oma tavasid elus ka yleilmastuvad maailmas. Norra, Rootsi, Soome ja Venemaa põhjaaladel elavate saamide põline käsitöö on tulenenud loodusest. Selles on yhinenud nii otstarbekus kui ka ilu, mis on ka kaasaegse saami käsitöö aluseks.
300-liikmelise Saami Käsitöö Liidu (Sámi Duodji) näitusel on väljas liikmete kaasaegsed arendused ja saamide tavapärane käsitöö, mis on otstarbekas ja mugav kasutada, kuid samas ka kaunis ja hingestatud.  Näituse panid kokku Saamimuuseum Siida (Inari) ja Sámi Duodji (Saami Käsitöö Liit).
 
Näitus „Põhjala värvid. Saamide esemed Eesti Rahva Muuseumi kogudest” tutvustab Eesti Rahva Muuseumi saami kogusid. Eesti Rahva Muuseum on Eesti suurim soome-ugri rahvaste esemekogude tutvustaja ja säilitaja. Soome-ugri rahvaste kogudele pandi alus kaheksakymne aasta eest. Eriti hoogsalt hakkasid kogud täienema neljakymne aasta eest, kui igal aastal toimusid ekspeditsioonid erinevate sugulasrahvaste juurde Venemaal.

Eesti Rahva Muuseumi näitusemaja asub Kupejanovi tn 9 ja on avatud T-P kl 11-18.

Pilt: ERM


Maavalla koda