[text]
Täna on

t_marifilm.gifLaupäeval 20 porikuud kl 13.15 näitab ETV värsket tõsielufilmi "Mõtteroimad Marimaal"  ("Ajatusrikoksia Marinmaalla"). YLE  võttegrupp Mia Paju juhtimisel kylastas selle aasta urbekuus Mari Eli Vabariiki, et tutvuda etnilise sugulasrahva eluoluga ja uurida, kas teated maride allasurumisest vastavad tõele või on liialdatud.

Inimõiguste yhendused ja Euroopa Parlament on syydistanud Venemaad mari rahva ning mari keele ja kultuuri allasurumises. Venemaa eitab igasuguse survepoliitika olemasolu. Mari rahvuslike juhtide ja valitsuse suhted pingestusid seitsme aasta eest, kui Kremli toetusel valiti vabariigi presidendiks Leonid Markelov. Opositsiooni arvates olid valimised ebaausad.

Mari Eli Vabariik kuulub Venemaa Föderatsiooni koosseisu ja asub ligikaudu 860 kilomeetrit Moskvast idas Volga ääres. Marid moodustavad 43 protsenti rahvastikust ja mari keel on vene keele kõrval ametlik riigikeel. Seaduse järgi on ametivõimud kohustatud mari keelt, kultuuri ja rahvuslikku identiteeti kaitsma, kuid tegelikult seda ei tee.

Samal teemal:

Mari rahvusliidri abikaasale tungiti kallale (Liikumise Mari Liit avaldus 30.01.2007)
Marimaal peksti jõhkralt läbi Mari Nõukogu esimehe naine (pressiteade 30.01.2007)
Marimaal ahistatakse jätkuvalt opositsiooniliidreid (pressiteade 04.02.2005)