[text]
Täna on

TV3 kell 15.25

Hendrik Relve jätkab eelmises saates pooleli jäänud Taevaskoja koobaste tutvustamist. Täna leiame yles lätte, millest saab alguse Ahja jõgi. Uku koopasse viidi aastasadu ohvreid maavaimudele. Kannatliku meelega kylaline võib tänagi veel kuulda seal Ukut trummi kõmistamas.

Inimene on loomadega aegade algusest kõrvuti elanud, metsloomi kyttinud ja neid kodustanud. Seepärast on peetud loomulikuks sedagi, kui mõnikord saaklooma jõud kyti omast yle käib ja tema elukyynla kustutab. „Rumala koera“ tõbe tunti juba Hellases ja sellest on oma teostes kirjutanud Homeros, teati ka, et inimene võib selle surmava haiguse oma koduloomalt saada. Marutaudi teaduslike uuringutega tegelema 18-19. sajandi vahetusel. Meil tuleb tänada jällegi Louis Pasteur´i, kes marutaudi-vastase vaktsiini leiutas. Ometi nõuab hydrofoobia igal aastal 55 000 inimese elu, peamiselt Aasias ja Aafrikas. Eestis suri inimene marutaudi viimati 1986. aastal, viimasel kymnendil on registreeritud arvukalt mets- ja koduloomade nakatumist surmatõppe. Haiguse levikut loodetakse piirata metsloomade suukaudse vaktsineerimisega.

Maailmameredel seilab palju uhkeid purjekaid, aga teadaolevalt on Soome lipu all sõitev Estelle ainus, mis on ymber ehitatud keskkonnasäästlikkuse reegelid jälgides. Sel kolmemastilisel on oma missioon- lisaks ressursisäästlikule meresõidule tutvustatakse igas sadamas Õiglase Kaubanduse ideed ja tooteid.

Saatejuht on Riho Västrik. Lugude autorid Kadi Murr ja Hendrik Relve, režissöör Katre Rannastu. Produtsent Ylle Rajasaar.

Nädala pärast saame teada, mis saab edasi ELFi juhitud naftatõrjekoolituse projektist.

Ylle Rajasaar, ilm.ee