[text]
Täna on

t_mulgimark.gifEile sõlmisid Mulgi kultuuri instituudi juht Kristel Habakukk ja president Toomas Hendrik Ilves lahti Mulgi vööd Pärsti ja Paistu valla piiril seisva viida ymbert, mis tähistab ajaloolise Mulgimaa serva, kirjutas Sakalas Tea Raidsalu.

Viida ymbert lahti harutatud vöö sõlmis Kristel Habakukk presidendi Mulgi kuuele.

Habakukk rõhutas, et meie mälust hääbuvat Mulgimaa õiget piiri on vaja meelde tuletada. «Instituudi ylesanne on selgitada, et Mulgimaa ulatub servapidi Valgamaale ja selle pealinn ei ole Viljandi, vaid hoopis Abja-Paluoja,» ytles ta.

President Toomas Hendrik Ilves tõdes, et mulgist on saanud eestlase võrdkuju. «Kui nähakse pikka musta kuube kandvat inimest, siis öeldakse, et näe, eestlane. Seepärast peamegi selgitama, et saadaks õigesti aru, kellega on tegu,» kõneles president. «Mulgimaast rääkimine ja selle rõhutamine on oluline, et taastada meie kultuurilist mälu.»

Valga maasekretär Tõnis Lass kiitis ettevõtlikke mulke ja tänas, et nad on rikastanud seda maakonda oma kultuuriga.

Pärast sildi avamist istutasid president Toomas Hendrik Ilves ja Viljandi maavanem Kalle Küttis tee veerde väikese tammepuu. Rahvarõivastes näitsikud pakkusid korpe ning Mulgi kultuuri instituudi juhatuse liige Triinu Menning esitas Jaak Kõdari värsse.

Instituudi eestvedamisel on ajaloolise Mulgimaa piiride märkimiseks pandud sildid suuremate teede äärde.

Mulgimaad tähistavad ka Abjas seisev Mulgi mehe puuskulptuur ja Valgamaal Helmes koha leidnud Mulgi naine. Kujud on tammest välja tahunud Olustvere kunstnikud Ly ja Raul Teder. Kahe kuju vahele jäävad kunagise Mulgimaa kihelkonnad.

Ajaloolisel Mulgimaal paikneb praegu kymme omavalitsust, millest Viljandimaal on kuus ning Valgamaal neli.

Pilt: Mulgi kultuuri instituudi juhatuse esimees Kristel Habakukk sõlmis viida ümbert lahti harutatud vöö president Toomas Hendrik Ilvese kuuele. Sakala, Elmo Riig


Sakala