[text]
Täna on

Karjalas Petroskois algas teisipäeval rahvusvaheline konverents, kus arutatakse vepslaste kultuuri säilitamist, vahendas Fenno-Ugria.

Konverentsist võtavad osa muuseumide, kõrgkoolide ja kultuuriasutuste töötajad Karjalast, Vologda, Arhangelski ja Murmanski oblastitest, Peterburist, Permist ja Soomest ning ka vepsa kylade kooliõpilased.

Konverentsi yks korraldajatest Mihhail Goldenberg ytles, et konverentsil vaetakse teaduslikult vepslaste kulturuloogilisi ja etnograafilisi muresid, arutatakse vepsa kultuurikeskuste rajamist Karjalasse, Leningradi ja Vologda oblastisse ning räägitakse muuseumide osast kultuuripärandi säilitamisel.

Kolmapäeval kylastavad konverentsist osavõtjad vepsa kylasid ja Šoutjärve vepsa etnograafiamuuseumi, kus toimub ka arutelu vepsa rahva õigusliku seisundi yle. Karjalas elavad vepslased on arvatud Põhja põlisrahvaste hulka ja neil on õigus Venemaa riiklikele soodustustele, ent seaduste teostamine on jätnud seni soovida.

Karjalas valmib praegu vepslasi kaitsev seaduseelnõu, ent Leningradi ja Vologda oblasti vepslastel pole mingit eriseisundit ega kaitset.

Karjala rahvuspoliitika ministeeriumi andmeil on Venemaal umbes 12 tuhat vepslast, kellest pooled elavad Karjalas Äänisjärve äärsetes kylades. Eelmisel aastal said sealsed vepslased Põhja põlisrahvaste eriseisundi, mis annab neile õiguse teatud soodustustele ja on tagatiseks kultuuripärandi säilitamisele.

RIA Novosti - Fenno-Ugria