[text]
Täna on

Nädalavahetusel olid Leisi keskkoolis kylas sõbrad Põhja-Eestist. Seltsing Padise Kannel koosneb ligi 20 liikmest, kes on ise väikesed arhailised kandled valmistanud ja neid yheskoos ka mängimas käivad, kirjutas Oma Saares Gilleke Kopamees.

Kliki ja vaata pilti suuremaltPooled seltsingu liikmed tegidki nyyd rahvamuusika õpetaja Helle Suurlahe juhtimisel ringreisi ja jõudsid uute oskuste jahil ka Leisi kanti. Leisi VäRKS pakkus kallitele kylalistele seekord saaremaist värvilist villa ja kedervarrega ketramise õpetust. Õhtul Karja pagariäri lihaleiba ja kringlit sööma minnes olid kylalised juba pontsakad lõngavihid valmis saanud. Et Padise Kandle liikmed lausa abielupaaridena ketrusmeeskondi olid moodustanud, tegi lõngad eriti unikaalseks.

Padise Kandle rahvale olid seltsiks rõõmsad käsitöönaised Ratlast, Pärsamalt ja Koiklast ja muidugi Leisist, kes vastavalt soovile siis kas oma möödunud aastal valminud kanneldele kottisid viltisid või ketramist meelde tuletasid.

Kylalised olid Leisi kylakostiks kaasa toonud ka väikese kandlekontserdi ja kutsusid saarlasi võistumängule. Mart Aardam, Irja Aardam ja Tiina Oks näitasidki ka meie parimat stiili!

Aga Leisi kooli kolmandal korrusel asub nyydsest veel yks oluline põhjus, miks oli tarvis kauged sõbrad soolaleivalegi kutsuda. Siin avati nädalavahetusel “ametlikult” kingituste ja õnnesoovidega Leisi keskkooli uhiuus pilliklass. Kunagisest katusealusest toru- ja laoruumist on saanud armas sõbraliku interjööriga ruum, kus lastele pillimängu õpetada. Seda on maitsekalt kaunistada aidanud proua Metsamaa.

Leisi valla toetus Leisi keskkooli huvihariduse ja rahvamuusika õpetamise edendamisele on olnud igati põhjendatud. Kas teadsite, et paljude teiste tuntud rahvapillide seas saab ainsana kogu Eestis just Leisi keskkoolis õppida haruldasi pille nagu moldpill ja hiiu kannel?


Oma Saar