[text]
Täna on

Eilsest kuni pyhapäevani saavad soovijad kylastada Saku suurhallis toimuvat lõbusat mardilaata, kuhu tulevad kokku Eesti käsitöömeistrid, et koos kylastajatega erinevaid rahvuslikke esemeid valmistada, kirjutas EPLs Oliver Õuemaa.

1997. aastast Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu korraldataval yritusel elustuvad vanad mardipäevakombed, töötavad meistrikojad ja laste töötoad. Laval astuvad yles rahvamuusikud, -tantsijad ja -lauljad kogu Eestist.

Peale käsitööesemete saab laadalt osta ka värsket käsiööalast kirjandust.

Eesti rahvakunsti ja käsitöö liidu juhatuse esinaise Liivi Soova sõnul on laada puhul tegemist eelkõige rahvuslikkust populariseeriva yritusega. “Laat on koht, kus tunned end eestlasena. Käsitöömeistritele on see aga nagu laulupidu, kus saab ennast ja oma oskusi esitleda, teistega kokku saada ning esemeid ja kontakte vahetada,” rääkis Soova.

Tänavu keskendub laat Pärnumaa käsitööle ja rahvakunstile ning laadal osaleb 200 käsitöömeistrit.

Laat ka Kodulinna majas

Tähelepanu all on rahvariiete pealisrõivas, mille puhul on laadal esmakordselt avatud rahvarõiva töötuba, kus asjatundjad jagavad õpetust, kuidas rahvarõivaid valmistada. Samas saab proovida veel näiteks pitsi, vööde ja pastelde tegemist.

Soova kinnitusel mõtestab laat lahti, et mõned asjad kestavad kauem kui yks hooaeg.

“Muu hulgas on myygil ka unikaalseid esemeid, mida käsitööpoodides ei leidu,” lausus Soova.

Laat on avatud täna ja homme kella 10–19 ja pyhapäeval 10–17. Samal ajal on Eesti Käsitöö Majas (Pikk 22) avatud näitus “Rahvariide pealisrõivas”.

Mardipäeva laat toimub tänasest pyhapäevani ka Kodulinna majas. Seltskondlikul yritusel saab osta käsitööd, uusi ja vanu raamatuid, majakaupa, tööriistu, mett ja meesaadusi ning igasugust vahvat pudi-padi. Laat on avatud kella 12–17.


Eesti Päevaleht