[text]
Täna on

Soomlaste jaoks on pussnuga ammustest aegadest alates olnud tarbeese ja ka iluasi.

Täna avatakse Maarjamäe lossis põhjalik ylevaatenäitus “Vahe Soome puss. Soome pussnoad minevikust tänapäevani”, mis annab põhjaliku ylevaate Soome unikaalse pussikultuuri traditsioonidest, ajaloost ja hetkeolukorrast, kirjutas EPLs Siiri Suutre.

Näituse idee autori Tõnu Arraku sõnul on Soome puukko olnud algusest peale nii tarbeese kui ka disainiobjekt. “Soomlaste maakultuuri ja pusside valmistamise juured ulatuvad kaugesse minevikku ja kuna eestlastel analoogne asi puudub, võikski nende traditsioonide näitamine olla siin oluline,” ytles Arrak.

Laias laastus koosneb näitus kolmest osast. Sissejuhatavas osas on väljas Soome rahvusmuuseumi rändnäitus, kust saab põhjaliku ylevaate pussi ajaloost, mis ulatub tagasi kaugetesse eelajaloolistesse aegadesse. Soome vanimaks pussiks peetakse umbes 8000 aastat tagasi valmistatud relva, kuigi enamik traditsioonilisi pussityype kujunes välja alles 19. sajandi lõpus ja 20. sajandi alguses.

Pussid ikka au sees

Väljapaneku teises osas näidataksegi tänapäeva Soome käsitöömeistrite loomingut, sest pussivalmistamine on Soomes praegugi au sees ja seal tegutseb kymneid meistreid, kes teenivad endale sellega lausa elatist. Arraku sõnul ei demonstreerita näitusel yksnes praeguste tegijate paremikku, vaid välja on pandud erinevaid töid, et anda võimalikult lai ylevaade sellest, mis otstarbel ja milliseid pusse praegu tehakse.

Viimases näituseosas tutvustab tööstuslikku pussivalmistamist yks tuntumaid pussnugade valmistajaid Fiskars.

Näitus jääb avatuks jõulukuu 16. päevani.


Eesti Päevaleht