[text]
Täna on

Eesti maalamba yhing korraldab detsembri keskel Leisis esimesed Eesti meistrivõistlused ketramises, kirjutas Oma Saares Ain Lember.

Eesti maalamba yhingu president Gilleke Kopamees ytles Oma Saarele, et võistlustele oodatakse umbes 30 ketrajat yle Eesti. “Yrituse eesmärk on tõmmata tähelepanu naturaalsetele kiududele ja kodumaise toormaterjali tarbimisele,” ytles Kopamees. “See on väga valus, aga kõik see asi sureb praegu Saaremaal välja, me ei toitu oma toidust ega tooda ise tarbeesemeid,” selgitas ta.

Võistluste põhirõhk on villa ketramisel, ent juhul kui õnnestub hankida kodumaist linakiudu, siis kedratakse ka lina. “Me tahame ikka Eesti lina kedrata, me ei taha minna ehitusmaterjalide poodi takku ostma,” ytles Kopamees. “Soovime kontakti inimestega, kel võib pööningul olla veel omaaegset Saaremaa põllu peal kasvanud linakiudu. Seda pole õieti kuskil, isegi Lõuna-Eestist pole me saanud.”

Praegu töötab meistrivõistluste žyrii välja võistlustingimusi ja paneb paika võistlusklassid. Võistlus viiakse läbi kas Sassi majas või Leisi keskkoolis. Võistuketramist toetab kohaliku omaalgatuse programm, yrituse partneriteks on Leisi VäRks ja Leisi vallavalitsus.

Gilleke Kopamees ytles, et suvel korraldab maalamba yhing Muhus Koguva kylas Põhja-Euroopa meistrivõistlused ketramises.


Oma Saar