[text]
Täna on

t_vanaemajutukera.gifReedel jutustasid Kuressaare vanalinna kooli ja Saaremaa yhisgymnaasiumi lapsed 16. pärimuspäeva raames Kuressaare kultuurikeskuses vanaemade-vanaisade lugusid, kirjutas Oma Saares Ene Kallas.

Yrituse “Vanaema jutukera” juhatas sisse Kuressaare Kultuurivara rahvakultuuri juht Tiiu Vill-saar, kes tutvustas lapsi kuulama tulnud nelja vanaema Heljo Ly Karu, Mai Paju, Salme Berensit ja Elli Kirschi (pildil).

Vanaema Elli rääkis algatuseks lustaka loo oma lapselapsest, kes ei mõistnud, et miks ta ei saa aru, mida tema väike venelannast sõbranna räägib. Vanaema seletas talle siis, et vene keel on eesti keelest erinev. Yhel ilusal päeval aga nägi vanaema pealt, kuidas lapsed vaatasid ja katsusid teineteise keelt. Ja siis tuli vanaema Elli lapselaps tema juurde ja teatas: “Mis sa valetad, tal on samasugune keel nagu mul!”

Kokku tosinajagu last jutustas oma vanaisade-vanaemade kõneldud lugusid. SÜG-i 3.a klassi juhataja Irena Sinki sõnul oli koolis päris raske valida, kes just peaks olema need kolm last, kes “Vanaema jutukera” yritusele oma lugusid jutustama saadetakse. Lood olid kõigil head ja toredad. Yks lastest esitas koguni sellise vanaema loo, mida võinuks vabalt nimetada ka tänapäevaseks muistendiks: kuidas mardisandiks ehitud inimese asemel tuligi kylla päris mardisant.

Neli vanaema, kehastudes hindajateks, valis esinejaist välja kaks, kes pidid sama päeva õhtul ehk pärimuspäeva piduõhtul oma lood juba suuremale publikule ette kandma. Nendeks osutusid Madis Lember ja Lizett Kaare. Tiiu Villsaar palus aga kõigil lastel oma lood kirja panna ja siis kadripäevaks kultuurikeskusse tuua.

Pilt: Oma Saar


Oma Saar