[text]
Täna on

Rootsi Saarivuoma saamidest põhjapõdrakasvatajad protestisid täna Stockholmis Norra vastu, kes saamide sõnul riikidevahelisi lepinguid rikub.
 
Saamid protestisid Norra kaks aastat tagasi vastuvõetud otsuse vastu määrata karjamaad, mida saamid kasutada võivad, vahendas The Local. Demonstreerijate teatel lõhuvad Norra võimud systemaatiliselt nende karjatarasid, ajavad karja ära ning ähvardavad saame trahvida.
 
«See on täiesti mõeldamatu. Riik terroriseerib meid, kes me oleme elanud siin maal tuhandeid aastaid, palju enne Norra riiki,» ytles Saarivuoma saamide juht Per Anders Nutti.

«Norra ylemkohus otsustas 1968. aastal, et meil on õigus oma maad kasutada,» märkis Nutti. «Norra rikkus ka Rootsiga sõlmitud lepingut ja Rootsi valitsus peab ytlema kindlalt, et see ei ole lubatav.»

Nutti sõnul marssisid saamid Stockholmis seepärast, et neil pole ressursse ise enda eest võidelda. «Seepärast tulime Stockholmi, et tutvustada oma seisukohti ning viia ka protestikirjad Norra saatkonda ja Rootsi välisministeeriumi.»

Norra võttis 2005. aastal vastu otsuse, millega määras saamidele kasutatavad karjamaad, katkestades yhepoolselt Norra ja Rootsi vahelise põhjapõtrade piiriylese karjatamise lepingu. Tänavu pidasid riigid ka sel teemal läbirääkimisi, kuid otsusele ei jõutud.

Rootsi on protestinud Norra otsuse vastu, märkides, et see rikub 1751. aasta Lapi koodeksit, millega eri riigid sätestasid saamide õiguse vabalt riigipiire oma põhjapõdrakarjadega yletada.


Postimees