[text]
Täna on

t_torupill.gifKärdla yhisgymnaasium tähistas eile omakultuuripäeva. Esimestele kuni kuuendatele klassidele suunatud päeval võeti luubi alla hiiu keel, muusika ja kultuur.

Hiiu keeles ja keelest kõneles Luule Saar. Ta pani mardi- ja kadripäeva kombestikule tähelepanu juhtides lastele sydamele, et nad rahvapärimust tõsisemalt võtaks. “Kui te mul vaid põranda herneid täis loobite ja mind mõistatusi arvama panete, siis see pole päris õige,” selgitas Saar.

Hiiu keele kaunist kõla sai kuulda ka Maimo Hõbessaare juhendatava Väikese Folklooriryhma esituses. Seejärel sai sõna Kärdlast pärit ja praegu Tartus töötav Helen Kõmmus, kes tutvustas lastele torupilli, roovilet, hiiu kannelt ja suukannelt ehk parmupilli. Viimasel mängitud pala “Rongisõit” pakkus kõigile suurt äratundmisrõõmu.

Aga mis yldse on omakultuur? “See on kõik, mis on meie kodu ymber, mida me kalliks ja oluliseks peame ning mis meid ikka nende juurde tagasi toob,” leidis Helen Kõmmus.

Pilt: Lõpetuseks tantsisid lapsed Helen Kõmmuse juhtimisel ja tema torupillimängu saatel yhe vahva sabatantsu. Foto: Kadi Laid.


Hiiu Leht