[text]
Täna on

Uurija Maari Kallbergi doktoritööd "Laulureise Viena-Karjalasse" hinnati eelmisel reedel Sibeliuse Akadeemias. Väitekirja aluseks on rahvamuusikauurija A.O. Väisase 1915. aasta suvel tehtud reisid Karjalasse, vahendas Fenno-Ugria.

Doktoritöö autor Maari Kallberg on ka ise käinud kogumisreisidel viena- ja aunusekarjalaste juures, Mordvas ja Ingerimaal. Vienast leidis ta vienakarjala joiu, mida praegu ei oska piirkonnas enam ykski laulja.

"Laulutraditsioon on muutunud", räägib Maari Kallberg."Tänapäeval laulavad vienakarjalased uuemaid regilaule, ringmängulaule ning rahvalaulu traditsioone järgides loodud muusikat. Säilinud on regilaule hällilauludena. Lisaks katkendeid pulmalauludest. Ka eepilist luulet on salvestatud."

"Kalevala ja regilaul on ka osa soomlusest. Kultuuripiir ei ole sama mis riigipiir", tõdeb Maari Kallberg. "Näen vienalaste kultuuri soome kultuuripiirkonna osana. Näiteks enamus Kalevala värssidest on kogutud Viena-Karjalast. Meie kultuur toetub Kalevalale. Jah, see on osa meie kultuurist, kuigi Viena-Karjala pole kunagi olnud Soome osa."

YLE Uutiset - Fenno-Ugria