[text]
Täna on

Harjumaa muuseumis toimub jõulude eel mitmeid hõimurahvastega seotud näitusi ja ettevõtmisi.

29.11. - 6.01. saab muuseumis vaadata näitust HÕIMURAHVASTE PÖÖRIPÄEV, mis tuletab meile meelde, et oleme kõik yks veelinnu rahvas.

Hingedeaeg, talvine pööripäev, saabuvad jõulud ja aastavahetus on soome-ugri rahvastel olnud aeg täis erilisi toiminguid ja uskumisi. Aasta pimedaimal ajal on sanditatud, tulevikku ette kuulutatud ja lahkunud esivanemate hingesid koju oodatud.

Väljapaneku valmimisele aitasid kaasa Eesti Ajaloomuuseum, Sihtasutus Fenno-Ugria, Soome Instituut ja Eesti Draamateater. Näituse koostas Kadri Hunt ja kujundas Kätlin Janson.


29.11. - 6.01. saab muuseumis vaadata väljapanekut JÕULUAEG UNGARIS, mis tutvustab ungarlaste jõulukombeid 19. sajandi lõpust kuni 20. sajandi keskpaigani. Ungari jõulutavades on säilinud talvise pööripäevaga seotud iidseid kombeid nagu loomamaskides meeste ringkäik ja lugulaulude laulmine (regölés) teise jõulupyha tervituseks ning jõululaua katmine nõude ja toitudega, millele omistati maagilist jõudu. Kristliku ajastu levinuim komme on jõulusõime ehitamine ja jõulumängud Jeesuse synni tervituseks (betlehemezés).

Välja pandud pildid ja esemed pärinevad Szentendre vabaõhumuuseumi ja Ungari Etnograafiamuuseumi kogudest. Näitus saab teoks Ungari Instituudi kaasabil. Näituse kujundas Kitti Kiss.


Laupäeval, 8 jõulukuud kell 13 toimub koostöös Ungari Instituudiga muuseumis UNGARI PÄEV.

Muuseumikylastajat ootab kell 13-14 jõuluehete töötuba. Ungarlannast sisekujundaja Edina Dufala juhendamisel valmivad ungaripäraste mustritega paberist jõuluehted. Kaasa võtta väikesed käärid.
Kell 14-15 toimub Ungari tantsutuba. Ungarlased on tuntud särtsakate tantsude poolest. Esinevad elukutselised tantsijad Ungarist Csaba Balogh ja Vera Szabó. Hiljem tutvustab yhises tantsuringis Dóra Olah nii suurtele kui väikestele lihtsamaid ungari tantsusamme.
Kõlavad ungari jõululaulud.
Osavõtt tasuta.


Kolmapäeval, 19 jõulukuud kell 14 toimub muuseumis SOOME PÄEV.

Soome jõulukommetest ja - toitudest ning uuest Hannele Huovi lasteraamatust „Urbo ja Turbo jõulud“ räägib lastele Soome Instituudi juhataja Jaana Vasama. Koostöös Soome Instituudiga.
Osavõtt tasuta.


10 - 14 jõulukuud kutsub muuseum lapsi METSARAHVA PÖÖRIPÄEVALE.

22 jõulukuud algab kalendri järgi talv, on talvine pööripäev. Päevad enam ei lyhene, selle yle aga on ju põhjust rõõmu tunda. Pööripäev tähistab hetke, mil valgus synnib kesk pimedust uuesti ning päike annab esimese märgi sellest, et ees ootavad palju meeldivamad ajad. Talvist pööripäeva on alati tähtsustatud kui valguse võitu pimeduse yle.

Harjumaa Muuseum kutsub lapsi osa saama metsarahva pööripäevapyhadest. Karu ja rebane, kukk ja kana ning teisedki tegelased tutvustavad eestlaste ja lähimate hõimurahvaste talviseid pyhi ning tavasid. Lisaks väike näidend, meisterdamine ja kehakinnitus.

Jõulukava toimub Harjumaa Muuseumis 10 - 14 jõulukuud kell 10.00 ja 12.00. Tegevus toimub muuseumi ruumides ja tasu on 25.- osaleja kohta.

Harjumaa muuseum asub Keilas Linnuse tn 9 ja on avatud K-P kl 11-16.