[text]
Täna on

t_vottovaara.gifSoome omausuyhendus Taivannaula (põhjanael) alustas internetis allkirjade kogumist Vene Karjalas asuva ainulaadse Vottovaara mäe kaitseks. Hiljuti jõudis meieni uudis, et oletatava iidse pyhapaiga ja haruldase loodusmälestise naabruses kavatsetakse avada kaevandus, mis ohustab mäge ja seal asuvaid seidasid. Kuigi mägi on hinnatud kylastuskoht nii looduse- kui pärimusesõpradele, pole seda siiani kaitse alla võetud.

Kui pöördumisega on liitunud kyllaldane hulk inimesi, saadetakse see koos allkirjadega Karjala Vabariigi valitsusele.

Pöördumise vaba tõlge:

t_vottovaaraTrepp.gifVene Karjalas asuv muistne oletatav pyhapaik on hädaohus. 1978. a leiti Vottovaara mäelt ligikaudu 1500 eriliselt paigutatud seidat. Vottovaara on vallutatud Karjala tähelepanuväärsemaid pyhapaiku. Seidakivid on olnud loodususulise rahva pyhad palvuse- ja annipaigad. Karjala võimud kavatsevad aga avada Vottovaara mäe kõrval kaevanduse. Lähikonnas tehtavad plahvatused seaksid Vottovaara igivana ja ainulaadse muistise hädaohtu.

Taivannaula yhenduse algatatud rahvusvaheline pöördumine on poliitiliselt sõltumatute inimeste avaldus ajalooliselt, kultuuriliselt ja vaimselt tähtsa Vottovaara mäe ja selle seidade kaitseks. See pyha paik on osa läänemeresoome rahvaste aastatuhandete vanusest kultuuripärandist. Samuti on see paik pyha loodust ja juuri austavatele inimestele. Seetõttu oleks mäe otsene või kaudne ohustamine äärmiselt lyhinägelik ja mõtlematu tegu ning oleks sallimatu meie ainulaadse kultuuripärandi suhtes.

Meie, allakirjutanud kutsume Karjala võime yles pöörama tähelepanu Vottovaara tähtsusele ja arvestama sellega otsuste tegemisel. Loodame, et Karjala vabariik mõistab oma kultuuripärandi erilisust ja teeb kõik võimaliku, et Vottovaara ja teised muistised võiksid rikkumata säilida tulevaste põlvede jaoks.

Pöördumine

Vaata lisaks:

Vottovaara mäge ohustab kaevandus

Vottovaara

Vottovaaran muinainen kulttipaikka Karjalassa

Veel pilte


Maavalla koda