[text]
Täna on

t_juhatusVaike.gifLaupäeval, 15. jõulukuud Põlvamaal Mammastes toimunud Maavalla koja korralisel esinduskogul valiti maausuliste vanemaks taas Ahto Kaasik. Eesti põlist loodususku hoidvate kodade katusyhenduse juhatusse valiti veel Kadri Soon ja Tiit Kaasik.

Ahto Kaasik juhib Maavalla koda alates 10217. (2004) aastast, kui ta vahetas vanema ametikohal välja soome-ugri kysimuste asjatundja Andres Heinapuu. Kolme viimase aasta jooksul on koda tegutsenud tõhusalt ajalooliste looduslike pyhapaikade katastroofilise olukorra tutvustamisel ja pyhapaikade hoidmisel. Koja algatusel ja osalusel on koostatud looduslike pyhapaikade riiklik arengukava, korraldatud esinduslik pyhapaikade konverents, toimetatud piirkondlikke pyhapaikade ylevaatusi, osaletud pyhapaiku puudutavate planeeringute menetlemisel, antud välja pyhapaiku tutvustav raamat, nõustatud inimesi pyhapaikade hoidmisel jpm.

Ahto Kaasiku sõnul kavatseb koda jätkata hiite ja usuvabaduse eest seismist ning pöörata varasemast enam tähelepanu koostööle hõimurahvaste loodususulistega. Kaasik ytles: "Koja ylesanne on tagada, et selle maa põlisel rahval oleks võimalus järgida ja alal hoida oma esivanemate kultuuri ja usku. Me oleme saavutanud kyll mõningast edu pyhapaikade olukorra tutvustamisel ja päästetegevuste kavandamisel, kuid piisavat pööret paremuse poole toimunud pole. Riigi huvi ainulaadse kultuuripärandi hoidmiseks on endiselt pea olematu, mis väljendub pyhapaikade arengukava ebaproportsionaalselt väikeses eelarves. Sakraalarhitektuuriga võrreldes on hiite päästmiseks eraldatud summa enam kui sada korda väiksem. Seda hoolimata asjaolust, et igal aastal kaotame jäädavalt mitmeid pyhapaiku."

Kaasiku sõnul tunneb koda muret ka väheneva usuvabaduse pärast. "Riik on järjekindlalt laiendanud riigiusu ja riikliku misjoni ulatust. Kristlikud vaimulikud on palgatud sõjaväkke ja vanglatesse ning sõdureid sunnitakse osalema palvustel. Arendamisel on kristlike politseivaimulike teenistus. Põhiseadust ja kodanike õigusi austava yhendusena ei saa me leppida mistahes riiklike usutalituste või misjoniametnikega" ytles Kaasik.

Taarausuliste ja Maausuliste Maavalla Koda yhendab nelja kohalikku koda, mille juhatused on viimastel kuudel samuti ymber valitud. Emujärve koda juhivad nyydsest Alvar Vodi, Helen Koks ja Ergo Leilop; Emajõe koda Toomas Sildvee, Anna-Liisa Lutsar ja Oliver Parrest; Härjapea koda Ahto Kaasik, Kadri Soon ja Madli Karjatse ning Saarepealse koda Juhan Veel, Tõnu Otstavel ja Elo Liiv.


Maavalla koda