[text]
Täna on

t_veiko.gifSaaremaal Kaalis tutvustati täna kedervarrega ketramist ja peeti sellealased esimesed  Eesti  meistrivõistlused, ytles ETV24-s Margus Muld.

Kuidas väidetavalt 5000 aastase ajalooga tööriistaga lambavillast lõnga saab, seda oli vaatama ja proovima tulnud enam kui  40 huvilist yle Eestimaa, vahendas Aktuaalne kaamera.

Eesti esimeseks auväärseks meistriks kedervarrega ketramises sai Saaremaa neiu Eveli Rohi, kes kymne minuti jooksul jõudis villast lõngaks teha kõige pikema ja yhtlasema lõnga. Vokki ta veel proovinud pole ja kedervarrega ketramise Kogemusi  olevat tal ainult kaks kuud.

"Meil on selline projekt Inglismaaga koostöös kus kõigepealt me peame ise lambad pygama," rääkis Eveli. "Nyyd teeme ise lõnga ja sellest teeme ise ka riided, millega läheme kõigepealt Koolimoele [Saare maakonna koolinoorte kunsti- ja moeloome konkurss] ja hiljem Inglismaale woolfestivalile."

"Meie käsitöö on suuremas osas importvillast valmistatud," nentis võistluse korraldaja Gilleke Kopamees. "Kui oleks ketrajaid, siis kasutataks ka rohkem Eesti lõngast villa."

Pilt: Veiko Maripuu - võrgunööri ketramise Eesti meister, üks saarlastele kaksikvõidu toonutest. Gilleke Kopamees.


ETV24