[text]
Täna on

t_Asva_Linnus.gifLaimjala vallavalitsus jätkab võimaluste otsimist Asva linnusasula taastamiseks, ehkki Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus (EAS) jättis möödunud aastal linnusasula taastamise tasuvus- ja teostatavusanalyysi rahastamise taotluse rahuldamata, kirjutas Oma Saar.

Kliki ja vaata pilti suuremaltLaimjala vallavalitsuse lepinguline partner linnusasula taastamise kysimuses EuroAbi OÜ juhataja Indrek Paris ytles Oma Saarele, et plaanis on esitada EAS-le uus linnuse tasuvus- ja teostatavusanalyysi rahastamise taotlus.

“Teeme seal teatud täpsustusi ja parandusi, mille hulka käib ka taotluse täpsem ja sisulisem kooskõlastamine muinsuskaitseametiga,” rääkis Paris. “Tahame täpselt välja selgitada, kas ja millistel tingimustel muinsuskaitseametile selle idee realiseerimine sobib ja kui yldse ei sobi, siis peame vist asja katki jätma,” lisas ta

Paris selgitas, et soov on ehitada linnus selle ajaloolisele asukohale võimalikult lähedale, ajaloolise asukoha peale ehitamiseks muinsuskaitse luba ei anna.

Indrek Parise sõnul rajatakse linnusasula mõõtmete poolest võrreldavas mõõtkavas ajaloolise asulaga, ehkki vähest infohulka arvestades ei pruugi see muidugi olla väljanägemiselt väga tõetruu.

Linnuse rajamise võimalikku maksumust Paris ennustada ei söandanud, kuid ehituse yhe rahastajana võiks kõne alla tulla näiteks Euroopa Liidu piirkondliku konkurentsi tugevdamise programm, mis toetab turismi infrastruktuuri investeeringuid. Kultuuripärandi tutvustamise kõrval oleks linnuse eesmärgiks Parise sõnul kindlasti ka turismi propageerimine.

Muinsuskaitseameti arheoloogiamälestiste peainspektor Ants Kraut tõdes, et Asva linnuse alal on arheoloogilisi väljakaevamisi tehtud päris palju, kuid linnuse ylesehitamise mõttes on seal uuritud vähe. “Seal on mitu ajastut yksteise kukil. Linnus on ta tinglikus mõttes, ta oli pigem kindlustatud asula, aga praegu on ta heinamaa,” selgitas Kraut. Peainspektori sõnul Asva kindlustatud asula kohale uut rajatist teha ei saa, ja kui sealkandis yldse midagi teha saab, siis võiks see olla lihtsalt analoogia põhjal rajatud fantaasialinnak.

Laimjala vallas asuv Asva on Põhja-Euroopa tuntuim kindlustatud asula, mis on nime andnud tervele arheoloogilisele kultuurile. Vanimad jäljed inimasustusest Asvas on umbes 4000 aastat vanad.


Oma Saar