[text]
Täna on

t_pohuohtu.gifKolmanda jõulupyha õhtupoolikul puistati Muhus Koguva Muuseumis Tooma talu köögis põrandale rukkipõhud. Juba mitmendat aastat järjepanu kutsub muuseumirahvas huvilisi kokku yheskoos vanu laule laulma, mänge mängima ja jõulupyhi pidama, kirjutas Oma Saares Liis Pallas.

Kliki ja vaata pilti suuremaltSeekord tuli kylalisi muhulaste kõrvale ka Saaremaalt ja mandrilt, kohale jõudsid pisikesed titad ja eakad kylamehedki...

Erikylalisena oli seekord välja kuulutatud muhu noormees Gert Simso, kes ise pille meisterdab ja mängib. Gert võttis kordamööda ette torupilli- ja kandlemängu, vahepeal haaras lõõtsapilli sylle Meelis Mereäär, kes akordionil saatis ka yhiselt laulda võetud laule.

Ligi veerand tundi sai jorutada yht vana pikka 36 salmilist “Pähkikotilugu”, pärast tuletati meelde natuke jõululaule. Ringi käis kapp koduõllega ja tubli kylamees kostitas sakslaste rahvusjoogi kõrval vanade eestlaste jõujoogi mõduga. Lapsed rullisid põhu sees ja sõid vahelduseks kommi.

Põnevaks läks siis, kui kuulutati välja võimalus kõigil soovijatel ise erinevaid kohaletoodud pille proovida. Parmupillid, vilepill, torupill, lõõtspill ja suured Gerdi omatehtud kandled ja trummid hakkasid yksteise võidu pillilugu välja võluma. Oligi neid kylalisi, kes viisijupi pilli seest kätte said. Tublid kylalised!

Peale lustlikku vägikaikavedu lauldi ametliku osa lõpetuseks mitu Muhu saare laululugu, vahvat meestelaulu sai kuulda edasi veel.

Põhuõhta olli selekorra aegas nõnna uhke, et kut te kõik oleksite seda ette teadn, oleks pidan Tooma köögi ulga laiemaks venitama.


Oma Saar