[text]
Täna on

07.01. kl. 14.05 ETVs: Tõsielufilm Varjuelu (Eesti Telefilm 10198 (1985)).
Inimese suhtumine kiskjatesse on aegade jooksul olnud tavapäraselt eitav. Suurtes kiskjates nähti endale otsest ohtu ja muidugi ka võistlejat, seetõttu hävitati neid igal võimalikul juhul. Väikekiskjad ei kujutanud endast otsest ohtu, kyll aga nõudsid endale osa inimese toidulauast. Ja nende hinnaline karusnahk! Ysna aegamööda jõuab inimese teadvusse mõistmine, et kiskjad ei ole mitte mingi looduse paradoks, nuhtlus, vaid et nad on looduse  osa ja neid ei ole võimalik kõrvaldada kahjustamata loodust kui tervikut. Kiskjate, eriti väikekiskjate elust teatakse nende varjatud eluviisi tõttu ysna vähe. Filmis kohtub vaataja metssigade karja ja kõige väiksema kärsalise - karihiirega; saab teada, missuguseks kujuneb näriliste ja nende arvukuse reguleerijate kärpide ning tuhkrute elu lumevaiba all ja peal.
Stsenarist, režissöör ja operaator Rein Maran, operaator Tõnu Talpsep, helirežissöör Enn Säde, muusikaline kujundus Mikk Sarv, kunstnik Mari Kaarma, monteerija Kadri Kanter, tootmisjuht Maie Kerma, toimetaja Enn Vetemaa.

07.01. kl. 20.05 ETVs: Osoon.
Metsisemängu kohtab meie metsades yha harvem. Ka nurmkanade arvukus on kõvasti langenud ja lendoravad on muutunud väga haruldaseks. Arvatakse, et selles on syydi nugis ja kährik. Kas see ka tõesti nii on, seda näitab nugise ja kähriku seire.
Yha sagedamini märkame poes toodetel märget "mahe" või "öko". Kiri pakendil lubab, et toode pärineb ökoloogiliselt puhtast ehk mahepõllumajandusest. Teadmiseks, et Ida-Euroopa kõige suurem mahefarm asub Eestis Läänemaal Lehetu kylas. Saida farmis valmistatakse juba 15 aastat mahekohupiima ja mahejuustu.
Saatejuhid Kristo Kiiker ja Kristjan Kaljund. Lood seob saateks Vladislav Koržets.

07.01. kl. 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Metsas kuulutati jõulude eel välja jõulurahu. Aga oh häda! Just nyyd puhkesid metsas detsembrirahutused - metssead on mässu tõstnud. Miks ja kelle vastu, seda uurivad Osooni reporterid Mirjam Matiisen, Sven Paulus, Kristjan Kaljund ja Randel Kreitsberg. Syndmusi metsast vahendab Vladislav Koržets. Sõna saavad ka metaselanikud ise. Režissöör Jaanus Nõgisto, operaatorid Andres Kull ja Indrek Šeiko, helirežissöör Jüri Vaher, toimetaja-produtsent Õie Arusoo.

09.01. kl. 16.05 Klassikaraadios: Pärimuster (kordus).

09.01. kl. 21.00 Klassikaraadios: Roheline saade.  
Pikaajalise kongresmeni Ron Pauli jõuliselt lahvatanud populaarsuse põhjuseid:
1. Inimeste tydimus ja sygav pettumine korporatiivses poliitikas, mis esindab vaid teatud elanikkonna kihtide ja huvigruppide huve.
2. Ron Pauli nõue taastada konstitutsioonilised õigused. Selleks ja selle kõrval:
a) kaotada mitmed maksud, sh ebaseaduslik tulumaks
b) laiali saata USA maksuamet (IRS) ja Luure Keskagentuur (FBI) kui põhiseadusevastased
c) laiali saata erakapitalil põhinev Ameerika Keskpank – Föderaalreserv kui USA ja maailma suurimate sõdade autor, samuti katteta raha turuletooja ja seeläbi inflatsiooni põhjustaja.
d) tyhistada tänased profašistlikud seadused (Patriot Act I ja II, Military Commissions Act jt), võetud vastu „terrorismivastase võitluse” nimel
3. Ron Pauli vastuseis Põhja-Ameerika Liidule, mis kaotab USA suveräänsust; samuti ID-kaardile ja mõne aasta pärast plaanitavale imikute mikrokiibistamisele.
4. Ron Pauli kavatsus välja tuua USA väed Jaapanist, Koreast ja Euroopast ning lõpetada välisabi riikidele, kes provotseerivad sõdu (sh Iisrealile)
Ron Pauli toetusgrupid USAs ja mujal maailmas kui rahva uue poliitilise loovuse väljendus.
Saates räägivad Eesti Ron Pauli mitteametliku tugigrupi liige Enn Kaljo ja vaatleja Magnus Nirgi.
Sarja autor on Peeter Liiv, toimetaja Marge-Ly Rookäär.

10.01. kl. 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

10.01. kl. 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

11.01. kl. 01.10 ETVs: Tõsielusari Aeg, ruum, teised, 2/6: Aja kulg savannis. Eluetapid (Le temps, l`espace, les autres, Prantsuse 10219 (2006)).
Loomade ajaarvestus põhineb keskkonna muutumisel, mille tingib Maa pöörlemine ymber Päikese. See on nii öö ja päeva kui ka aastaaegade vaheldumine. Savanni loomade poegade kandmise ring sõltub tingimustest, mis neid maailmas ootavad, samuti ajast, mida emad saavad oma poegadele pyhendada. Loomade eluiga sõltub yldiselt nende suurusest, ent reeglist kõrvalekaldeid on palju. Filmis näeme, millised märgid kuulutavad isendi peatset surma.

11.01. kl. 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

12.01. kl. 12.00 TV3: Tasakaal.

12.01. kl. 13.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Ants Johansoni saade pärimusmuusikast.

12.01. kl. 19.00 ETVs: Tõsielusari Loomasymfoonia, 1/3: Helisõda (La symphonie animale, Prantsuse 10219 (2006)).
Loomade esimesed häälitsused olid seotud teiste ryndamisega ja oma elu- või toitumisala kaitsmisega. Paljud eelistavad jõule kavalust. Nad matkivad röövloomi või saakloomi kas nendest vabanemiseks või neile liginemiseks. Sarja esimene osa on pyhendatud heli rollile jahipidamisel. Nahkhiired pyyavad kajalokatsiooni abil putukaid, delfiinid löövad väga tugeva heliga oma ohvrid uimaseks, termiidid trummeldavad suistega, hoiatamaks kaaslasi...

13.01. kl. 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

13.01. kl. 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tiibet. Alustame rändu.
Kordus kl. 23.05.

13.01. kl. 14.05 Klassikaraadios: Roheline saade (kordus).

13.01. kl. 16.50 Klassikaraadios: Looduskalender.

13.01. kl. 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Ibon Koteron "Airea".  
Baski albokamängija Ibon Koteroni eksperimentaalse popfolkmuusika plaat aastast 2004 (Elkar). Tutvustab Leanne Barbo.

13/14.01 kl. 00.00 ETVs: Tõsielusari Loomasymfoonia, 2/3: Armulaul (La symphonie animale, Prantsuse)
Selleks et neid ära tuntaks, et valida kaasat (või lasta ennast valida), et teistes isastes austust äratada ja vajadus liigi säilimise nimel sugu teha, muutuvad yksikisendite (eriti isasloomade) häälitsused veelgi mitmekesisemaks. Sarja teine film ongi pyhendatud armulauludele.