[text]
Täna on

23–27 sydakuud Soomes Inaris toimuv põlisrahvaste filmifestival Skábmagovat tähistab tänavu kymnendat juubelit. Festivalil näidatakse lisaks saami filmidele ka Põhja-Ameerika põlisrahvaste filmitoodangut, kirjutas Fenno-Ugria.

Festivali juubeli auks on lisaks põlisrahvaste ulme- ja dokumentaalfilmidele programmis teatrietendusi ja muusikasyndmusi. Festivali raames tähistatakse ka Nils-Aslak Valkepää joigude-plaadi väljaandmise (1968) ja saami popmuusika alguse 40. aastapäeva.

Kõigi Skábmagovati festivalide vältel on tähelepanu pööratud lastele ja noortele. Ka tänavune festival algab juba kolmapäeval lastele ja noortele mõeldud programmidega. Inaris saami muuseumis Siida ja Ivalo Aslakis esitletakse nii saami kui teiste põlisrahvaste lastefilme, millest osa on lapsed ise teinud. Samuti näidatakse värsket saamikeelset laste telesaadet Unna Junná. 

Festivali virmaliste teater tõotab kylastajatele pakkuda erilisi põhjamaiseid yllatusi ja elamusi.

Festivali kunstiline juht on Jorma Lehtola ja festivali juht Sari Valkonen. Festivali korraldavad Saami kunsti tugiryhm, Saami muuseum ja Yla-Lapi looduskeskus Siida, YLE Sámi Radio, Inari vald ja Saami parlament. Yritust toetavad Lapi kultuurkapital, Saami parlament, Saamide Liit ja Soome riiklik filmikunsti toimkond.

Skábmagovati filmifestival on osa yrituse Kaamose Pildid (Kaamoksen kuvia) syndmustest, mille esimene osa, loodusfilmide festival Camera Borealis, toimus eelmise aasta novembris.

Varasematel aastatel on Skábmagovati festivali kylalisteks olnud põlisrahvad Kanadast, Brasiiliast, Mehhikost ja Havai saarelt, aborigeenid Austraaliast, innuiidid Nunavutist, maoorid Uus-Meremaalt, komid Venemaalt ja jorubad Nigeeriast.

Lisateavet: Sari Valkonen, +358 040 7746 994, See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud., www.siida.fi/skabma


Fenno-Ugria