[text]
Täna on

Marimaal tähistati mõne päeva eest talistepyhade kõrval ka uut aastat mari omausu traditsioonide kohaselt, nagu on olnud kombeks iidsetest aegadest saadik, vahendas Fenno-Ugria.

Ivansola kyla niidumarid teevad hea viljasaagi õnnistuseks lumest heinarõuke meenutavaid kuhje ning mängivad ymberiietatuina ringmänge, et tuju pysiks hea ka järgneval aastal.

“Praegu käib meil ju Šorõkjol,” rääkis kylaelanik Jevgeni Kuznetsov vene telekanalile Vesti. “Meil käib iga õhtu väljas selline pidu.”

Šorõkjol tähendab mari keeles lambajalga. Kuigi see omausu pyha langeb kalendri järgi kokku talvistepyhadega, pole Marimaal kombeks laulda koljaade ehk jõulusandilaule, nagu tehakse mujal.

Maskeeritud inimeste näod on kaetud, et peatada uskumuste kohaselt halvad sõnad. Nad käivad majast majja, ennustavad tulevikku ja saavad selle eest kodukalja ja pudruga pannkooki, lisaks veel kuivatatud toomingamarju.

Jõuluööl on niidumaridel tavaks käia lauas lammaste jalgu katsumas ning katsuda seal pimedas kinni pyyda valge lambatall -- see pidavat kindlasti õnne tooma.


Vesti - Fenno-Ugria