[text]
Täna on

Võro Selts on mulkide ja setode eeskujul alustanud tööd nelja praegusesse maakonda jääva ajaloolise Võrumaa siltidega tähistamiseks. Võru-, Valga- ja Tartumaa vallad on avaldanud sildiprojektile toetust, osa Põlvamaa omavalitsusi aga jäänud kahtlevale või pigem eitavale seisukohale, kirjutas Lõuna Lehes Vidrik Võsoberg.

Võro Selts VKKFi juhatuse liige Kaido Kama ytles LõunaLehele, et mõte ajalooline Võrumaa tähistada pole uus. Seni on plaan soiku jäänud, naabrite eeskuju aga on sildistamise tõsisemalt päevakorrale tõstnud. Setomaal on ajaloole viitavad tähised juba kymme aastat yleval ning möödunud aastal märgistati ära ka vana Mulgimaa. „Ega võrukesed kehvemad ole, katsuks ära teha," märkis Kama.

/----/

Tähistamise projekti on selts valmis teinud, välja on valitud suuremad teed, kus sildid võiksid olla, ja määratud on ka vana Võrumaa täpsed piirid. Kokku puudutab see tegemine seltsi juhatuse liikme sõnul 17 valda neljas maakonnas – Võru-, Valga-, Tartu- ja Põlvamaal – ning silte peaks tulema teedele kokku 25. Hetkel käivad läbirääkimised teedevalitsuste ja omavalitsustega.

„Valdadega on selline lugu, et nemad yldiselt pooldavad," nentis Kaido Kama. „Kui täpsustada, siis Võru, Valga ja Tartu maakonnad on sada protsenti päri, aga Põlvamaal need arvamused on nii ja naa: osa toetab ja osa mitte."

Lyhendatult Lõuna Lehest