[text]
Täna on

Laupäeval, sydakuu 19. päeva pärastlõunal kl 16.45 on  Eesti Televisiooni ekraan uue sarja „Kodumets“ avasaate päralt. Tulemas on 20 perekeskses ja meelelahutuslikus vormis saadet, milles  seatakse esikohale loodusesõbralik ja  esivanemate pärandit austav mõtte- ja  elulaad. Saatesarja peategelaste nimekirja esinumbriteks on erametsaomanikud, kirjutas Eramets.
 
Kui palju on Eestimaal inimesi kes võivad öelda, et nad on metsaomanikud,või kes vähemalt teavad, kus nende kodumets asub? Kui suur on täna meie metsaomanike vägi? Kirjade järgi on erametsaomanikke yle 55 tuhande. Kuid kodumetsadega yhel või teisel viisil seotud inimeste ring moodustab mitu korda suurema seltskonna -  ligemale kolmandiku Eesti elanikest. Niisiis, vägi on suur. Suured on ka võimalused ja eriilmelised nendega seotud mured. Suur on ka vastutus, sest kodumetsade omanikele kuulub Eesti metsamaast ligemale 39% ehk 894 tuhat ha.
 
Pooletunnised saated tutvustavad Eesti metsades peituvaid pärandkultuuri mälestisi ning selgitavad Eestis kehtivaid liikumisreegleid metsas ja mujal looduses. Pyyame vaadata kasvavat metsa, eriti noorendikke, ka kitse, põdra või kontoris istuva ametniku pilguga. Puutume kokku muredega, mis kodumetsa pidamise mõnikord väga keeruliseks muudavad. Saadetele lisab yllatavat ja põnevat metsamaailmaga seotud ebatavalised syndmused, rekordihõngulised tõsiasjad ja  suurkujud läbi aegade. 
 
Eestimaa olude paremaks mõistmiseks huvitume kodumetsade pidamisest ja metsade käekäigust Euroopa Liidus ja mujal maailmas. Jaapanis näiteks arvatakse, et inimene peaks veetma igal aastal metsas puude seltsis vähemalt 250 tundi – yle 10 ööpäeva. Miks? Saate teada, kui vaatate saatesarja Kodumets.
 
Esimese saate peategelasteks on metsaomanikud Anne ja Mihkel Maala Viljandimaalt, Andres Olesk Valgamaalt ja Leili Mihkelson Pärnumaalt. Räägime loo sellest, kuidas syndis tuntud  laul karust, kes elas kunagi Vändra metsas Pärnumaal. Pärandkultuuri Eestimaa metsades tutvustab Lembitu Tarang. Lähiminevikule mõeldes meenutame  metsakonsulent Aare Metsma abiga läinud sygisel meie keskelt lahkunud metsanduse suurkuju Heino Tederit. Toome ekraanile ka neljakymne aasta eest puhunud  tormituuled ja lõpetame saate lihtsa soovitusega – mine metsa! Seda soovitust võikski pidada uue saatesarja motoks.

Minge esimesel võimalusel metsa ja võtke lapsed kaasa. Võtke lapsed kaasa enne kui hilja ei ole. Õpetage tydrukutele ja poistele looduse märke, tehke nendest rajaleidjad, kodumetsa omanikud. Kyllap nad siis ka elus õige, neile õnne ja rõõmu toova teeotsa yles leiavad. Muide, kodumetsa omamiseks ei pea ilmtingimata kuuluma metsaomanike ringi. Kodumets võib olla ka midagi, mis asub eeskätt Sinu mõtetes ja sydames. 

Saatesarja autor ja saatejuht on Juhan Aare, rezissöör Peeter Brambat, operaator Indrek Volens, produtsent Toomas Lepp, arvutimontaaz Kalle Käärik. Tootnud OY Videomeedia, Eesti Kultuurfilm  ja AD Oculos Film koostöös Eesti Rahvusringhäälinguga.


Eramets