[text]
Täna on

Soomaal aset leidnud loodusõhtu «National Geographicu» kaastöölise, Ungari fotograafi Attila Lórántiga tõi kylastuskeskuse rahvast täis. Lóránt rääkis Amazonase jõe äärsete loodusrahvaste elu tumedamast poolest, kirjutas Liisi Seil Sakalas.

Lausa uskumatu oli kuulata, kuidas põllumaade tegemise, kulla- ja teemandikaevanduste rajamise ning nafta kättesaamise nimel hävitatakse vihmametsi ning seal elavaid inimesi. Selleks et põlismaalasi soovitud paigast minema peletada, ei kohkuta tagasi sellistest vahenditest nagu humanitaarabi myrgitamine ja alkoholisõltuvusse meelitamine.

Amazonase piirkonnas kaovad saladuslikult terved põlismaalaste kylad. Alles hiljuti oli Lóránt saanud teate, et mõnesajaliikmeline unikaalse kultuuriga hõim, keda enne teda polnud kylastanud ykski fotograaf, on praeguseks jäädavalt kadunud. Tema fotod nendest inimestest jäidki ainsateks. Väide, et võimud pole nendest tegudest teadlikud, ei ole paraku usutav.

Meie saame neid põlisrahvaid aidata sellega, kui kasutame vähem naftat ning loobume vihmametsade puidust või sealsetest loomadest tehtud toodete tarbimisest. Selle nimel tasub poes kilekott ostmata jätta ning sõitmiseks säästlikum auto valida.


Sakala