[text]
Täna on

Muusikaõpetaja Ulvi Tamme eestvedamisel kirjutasid Tyri poistekoor ning Väätsa ja Vodja kooli lapsed meetrijagu ridu regilaulu, mille Viru rahvalaulikud Eesti Vabariigi synnipäeval ette kannavad, kirjutas Järva Teatajas Bianca Mikovitš.

Veel kuu algul võis «Viru regi» toimkond öelda, et Järvamaalt siiani yhtegi kaasautorit Eesti Vabariigile mõeldud synnipäevalaulus kaasa ei tee.

Praegu on asjade seis suuresti pöördunud, sest Väätsa ja Vodja kooli muusikaõpetaja ning Tyri poistekoori juhataja Ulvi Tamm sai kahe kooli õpilased ja poistekoori nõuks oma sõna regilaulule juurde ytlema.

Kui poistekoori read läksid juba korraldajate poole teele, siis Väätsa põhikooli viies klass pyydis eile natuke oma ridu täiendada. «Laste meelest tuleks laulu panna ka see, et Järvamaal on palju liiklusõnnetusi ja inimesed peaksid teel olema ettevaatlikumad,» selgitas Tamm.

Tamme ytlust mööda võtsid lapsed ettepanekust hästi kinni ja mõtteidki tuli neil robinal. Natuke valmistas raskusi regivärsile omane mõttekordus, kuid algriimiga tulid nad toime. «Igayks, kellel on natuke mõtlemisvõimet, tuleb sellega toime,» lausus viienda klassi poiss Lauri Such.

«Viru regi» toimkonna liige Kai Tingas, kes laulutegijaid ka nõustab, kinnitas, et regivärsinõuetest peavad laulutegijad ysna korralikult kinni. «Tundub, et kaheksasilbiline regi istub inimestel ikka sygaval sees,» ytles ta.

Tingase andmetel on praegu kogunenud juba ligi 2000 rida, millest toimkond hakkab järgmisel nädalal yht suurt laulu kokku panema. «Terviktekstid sisse ei lähe, ettekandeks on aega 40 minutit ja selle aja sisse peab laul ära mahtuma,» selgitas ta.

Tingas hindas kõrgelt laulukirjutajate vaeva. «Tegu pole kommertsyritusega, kus osalejate vahel midagi välja loositakse, inimesed on ideest kinni hakanud ja kirjutavad tõesti sydamest Eestile mõeldes,» lausus ta.

«Viru regi» autor, Eesti Päevalehe ajakirjanik Rein Sikk ytles, et inimeste huvi laulu loomise vastu on meeldiv yllatus. «Selline peakski olema Eesti Vabariigi synnipäev, et inimesed saavad ise midagi teha ja sellest rõõmu tunda,» sõnas ta.

«Viru regi» on regivärsiline rahvalaul, mis synnib eestimaalaste yhisjõul ja mille panevad kokku «Viru säru» kunstiline juht Igor Tõnurist, regilaulikud Kadri Mägi koos Kadrina Kadridega, Viivi Voorand koos Lahemaa rahvamuusikutega ja Kai Tingas koos Tink-Tinkadiga.

Nemad kannavad ka laulu 24 radokuud Rakveres avalikult ette.

Eestimaast ja kõigest, mis kodumaaga seotult sydamel, võib regivärsiridu saata kuni 20 sydakuud e-aadressil See e-posti aadress on spämmirobotite eest kaitstud. Selle nägemiseks peab su veebilehitsejas olema JavaSkript sisse lülitatud. ja postitsi «Viru regi», Tallinna 15, Rakvere 44306.

Tyri poistekoori regilaul

Taganegu kurjad mõtted,
ära mingu valed võtted!
Aita sõpra, kaitse kodu,
tööta, aga pea ka pidu!
Hoia oma perekonda,
ema-isa, õde-venda!

 

Järva Teataja