[text]
Täna on

Eile, 16. sydakuud ilmus ajalehes Postimees Alo Lõhmuse artikkel Teadlased avastasid venelaste genoomist tugeva soome-ugri jälje. Avaldame sellel teemal täpsustava selgituse.

Tartu Ülikooli geenitehnoloogia magistrant Mari Järve kirjutas:

"Selles, et Vene riigi praegustes piirides on paljudes kohtades toimunud venestumine ja keelevahetus, pole ju midagi yllatavat. Praeguse Venemaa põhjaosa on pealegi ajalooline soome-ugri, mitte vene ala. Kahju, et kõnealusesse uuringusse pole kaasatud hoopis Ukrainat, mille tänapäevane maa-ala moodustab olulise osa ajaloolisest Venemaast (Kiievi suurvyrstiriik).

Uudises leidub paar eksitavat pisiasja: kaardil jämeda joonega piiratud ala ei tähista kindlasti haplogrupp N3 levikut, vaid antud uuringuga hõlmatud maa-ala. Haplogrupp N3 levikuala ulatub üle kogu Põhja-Euraasia.

Mitokondriaalne DNA ei pärandu ainult emalt tytrele, vaid emalt mõlemast soost lastele.

Kuid artiklis käsitletud uuringu tuum jääb samaks - põhjavenelased on venelased ainult keeleliselt ja kultuuriliselt. Geneetiliselt on nad endiselt soome-ugrilased. Populatsioonigeneetiline uuring lihtsalt kinnitas seda, mida võis varemgi oletada, kuid yhe olulise lisaväärtusega: uuringu tulemustele on väga raske vastu vaielda, sest geneetilist materjali ei saa võltsida ja järelikult see ei valeta."

 

Maavalla koda