[text]
Täna on

8 radokuud käisid Muhu põhikooli algklasside õpilased ja lasteaialapsed Muhu muuseumis vastla- ja tuhkapäeva tähistamas, kirjutas Oma Saares Liis Pallas.

Helen Pihl oli lastele koostanud toreda tähtpäevakava, mida juhtis Helen ise ja Tatjana Rahu. Rõõmu jätkus vaatamata lume puudumisele. Õues aeti Muhu pühadekombe järgi sigu, mängiti sigade pesamängu, vurritati vurre. Mängiti ka kadaajamise mängu, mis lastele hirmsasti meeldima hakkas. Kada on kujutletav tüli ja pahandus, mida mängus kehastab üks kaltsutükk. Kaltsu aetakse kahe võistkonna vahel ühe “õuelt” teise omale.

Kuna lapsed käivad muuseumis rahvakalendri tähtpäevi järjekindlalt tähistamas, arutati omavahel, et mihklipäeval sooritatud lumeloits jäi nähtavasti nigelaks ning korrati seda nüüd uuesti – ehk ikka tuleb veel väheke suusalund.

Toasoojas seletati lastele liugu- ja tuhkapäeva kombestikku: miks neid päevi tähistati, mida tehti, millised olid nendel päevadel söögid-joogid. Valmis meisterdati hulk kärbseid ja sokutati neid pärastpoole salamisi külaperede uste taha – nagu tuhkapäeva komme ette näeb.

Tuleval aastal kooli minejatele, praegustele lasteaialastele, tutvustas Eda Maripuu aabitsa ajalugu ning näitas erinevaid aabitsaid.


Oma Saar