[text]
Täna on

Viljandi Männimäe lasteaias on terve käesoleva nädala väldanud pärimuskultuuri tutvustav «Minifolk», mis lõpeb täna Eesti Vabariigi 90. aastapäeva tähistava peoga, kirjutas Sakalas Liisi Seil.

Lasteaiaõpetaja Kersti Puusilla sõnul on Männimäe lasteaial tavaks saanud radokuus korraldada pärimuskultuuri tutvustav nädal, millele on nimeks pandud «Minifolk». «Tunneme end osakesena suurest Viljandi folgifestivalist,» selgitas ta.

Kylalised tõid vaheldust

Mitmel päeval on mudilastele teadmisi jaganud mõni kylaline. Esmaspäeval käis lasteaias mulgi kultuuri edendaja Alli Laande, kes õpetas lastele rahvamänge ja -tantse ning kõneles mulgi keelest.

«Lapsed läksid sellega väga hästi kaasa,» kinnitas Kersti Puusild.

Teisel päeval näitas Viljandi kultuuriakadeemias õppiv lapsevanem Made Uus, kuidas värtnaga villast lõnga kedrata.

Eile tutvustas rahvamuusik Marju Varblane mudilastele rahvapille. Õhtul juhendas ta lasteaia töötajatele mõeldud tantsuklubi, kus elava muusika saatel õpiti seltskonnatantse.

Teised tegemised tagaplaanil

Nädal jooksul osalesid mudilased hommikuti laulu ja tantsu õpitubades, mida juhendasid lasteaia enda töötajad. Õhtustes jututubades lugesid ja etendasid õpetajad kasvandikele eesti rahva muinasjutte.

Ryhmades meisterdati nädala jooksul käepaelu ja pärgi ning tehti muud näputööd.

Kersti Puusilla selgitusel on tavapärased tegelused «Minifolgi» ajal tagaplaanile lykatud ning selle asemel tutvustatakse pärimuskultuuri. Tema sõnul on lasteasutus sellist teemanädalat korraldanud juba mitu aastat ning tänu sellele tulevad lapsed ettevõtmistega hästi kaasa.

«Kõik see on välja kasvanud väikestest algatustest, mis leidsid aset juba 1990. aastatel,» meenutas õpetaja. ««Minifolgi» nime all on teemanädalat korraldatud viimased kuus aastat.»

TEGIJAD

«Minifolk» leiab aset kuuendat aastat

• Tänavuse «Minifolgi» yrituste kava on välja mõelnud ja kokku pannud ning seda juhivad Männimäe lasteaia liikumisõpetaja Tiia Kadalipp ja muusikaõpetaja Margit Teder.

Allikas: Männimäe lasteaed


Sakala