[text]
Täna on

25.02. kl 18.15 ETVs: Bionina.
Mille poolest on hea mustikaga marineeritud liha? Mis on aju ja taju ning kuidas neid Eestis uuritakse? Miks on tarvis tutvustada väikerahva ajaloolis-kultuurilist pärimust laias maailmas?

25.02. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Musta kuue ja valge maniskiga vesipapp on oma nime saanud just välimuse järgi. Kui enamik linde lendab kylmade tulekul soojale maale, siis vesipapp tuleb meie kärestikulistele jõgedele talveks "suvitama".
Eesti yhed väärtuslikumad kalad, harjus ja jõeforell, vajavad eluks ning paljunemiseks mitmekesise ilmega jõgesid. Jõgede paisutamise ja tammide ehitamisega on veekogude looduslik seisund rikutud ning kalateed lõigatud. Kunagisest kalarikkast Piusa jõest Kagu-Eestis on paisutamise tulemusel järele jäänud eraldiseisvateks lõikudeks jagatud jäänuk kunagisest hiilgusest. Roheline energia ei olegi iga kord nii roheline kui esialgu paistab.
Kas põhu kasutamine ehitusmaterjalina on kaasaegne mood või kohalikule materjalile mõistliku rakenduse leidmine? Peipsi äärde Nina kylla kerkis mitu põhumaja, kus loodushoidlik kylg on yhendatud majanduslikuga.
Saatejuht Vladislav Koržets, autorid Kristo Kiiker, Randel Kreitsberg ja Sven Paulus.

25.02. kl 23.30 ETVs: Raua needmine. Tormis, RAM ja Metsatöll (Eesti 10219 (2006)).
Jäädvustus sellest, kuidas Metsatöll koos RAM-iga Pirita kloostris rokkis ja kuidas Tormis metalli valati. Põnev mõte sai teoks Maailmakyla muusikasyndmuse raames, andes vanadele rytmidele ja loitsudele uues esituskoosluses uue hingamise.

26.02. kl 14.10 ETVs: Maahommik (kordus).
Mitte keegi meist ei tea, mida toob tulevik. Ometi kaldume midagi tuleviku kohta uskuma. See, mida me tuleviku kohta usume, mõjutab suurel määral meie olemist. Kohe peale pärisorjuse kaotamist hakkasid eestlaste esivanemad omale talusid ostma. Maarahvana taheti elada ja töötada peremehena omal maal ning omas majas. Sellest hetkest algab põlistalude lugu Eestimaal. Talu kui eestluse ja eesti rahvusliku kultuuri alustala ning edasikandja, on Eesti Vabariigi synnipäevale pyhendatud Maahommiku erisaate teema.

26.02. kl 17.05 Vikerraadios: Võrokeelsed uudised.

26.02. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus)
Jäälind, rahvapärase nimetusega sinilind, on nime saanud uhke värvikireva sulestiku tõttu ja võistleb oma välimuse poolest paljude troopiliste lindudega. Enamik tema sugulasliikidest elutsebki lõunamaadel. Kuna jäälinnu põhitoiduks on kala, elab ta järskude kallastega jõgede ja ojade läheduses, kus on läbipaistev vesi ning vaikne vool. Kuuest-seitsmest linnupojast koosnev perekond sööb päevas umbes sadakond kala. Kristo Kiiker käis Taevaskojas jäälindu otsimas.
Puidu lagunemine looduses seente toimel on loomulik protsess, aga kui puitu lagundavad seened satuvad eluhoonetesse, siis on juba kurjasti. Igal aastal hävitavad majaseened maailmas miljoneid ruutmeetreid elamispinda. Kõige kiirema levikuga ja suurimate kahjude tekitaja on majavamm. Mirjam Matiisen uurib, kuidas majavamm elamisse hiilib ja kuidas sellega võidelda.
"Halva vere" väljalaskmiseks kasutatakse juba sajandeid kaane. Tänapäeval on see iidne ravimeetod vähelevinud, ent õnneks siiski mitte päris unustatud. Saarjärve kaanikoja peremees räägib, milliseid hädasid saab kaanidega ravida ja kui tõhus selline tohterdamisviis on. Kas saatejuht Kristjan Kaljund ka mõnest hädast kaanide abil vabaneb, näeme saates.
Osooni lood seob saateks Vladislav Koržets.

27.02 kl 15.50 ETVs: Bionina (kordus).

27.02. kl 16.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast, kordus.

28.02. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

28.02. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

29.02. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

29.02. kl 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

01.03. kl 08.45 ETVs: Tõsielusari Ma elan maal: Islandil (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 10218 (2005)).
Svanborgi perel on 530 lammast, kellega on väga palju tööd. Peale selle on perel ka kasvuhoone, kus õitseb sadu roose.

01.03. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

01.03. kl 14.05 Klassikaraadios: Ruutjuur, saade pärimusmuusikast.

01.03. kl 14.20 TV3: Tõsielusari: Eelajalooline maailm 1/3 (Prehistoric Park, Inglise 10219 (2006)).
Uus tõsielulavastus, mis viib meid tagasi eelajaloolisesse aega ning tutvustab uue tehnoloogia abil planeedil Maa elanud imelisi olevusi.
Esimeses osas läheme ajas tagasi 65 miljonit aastat. Nigle Marven pyyab päästa Tyrannosaurus Rexi poegi, kuid aeg töötab tema kahjuks - ta peab jõudma tuua väikesed dinosaurused meie päeva enne, kui meteoor Maaga põrkab...

01.03. kl 19.00 ETVs: Tõsielufilm Taevarändurid, 1/2: Sygisränne (Sky Travellers, Prantsuse 10219 (2006)).
Suvi Soomes hakkab lõppema, ees seisab pikk ja pime talv. Rändlinnud valmistuvad pikaks ohtlikuks teekonnaks. Hallhani Selma sulgib parajasti. Mõne nädala pärast on tal seljas tuliuus reisiryy ja ta võib alustada lendu päikeselisesse Hispaaniasse. Euroopas on kolm peamist lindude rändeteed, mis lähevad yle Gibraltari ja Bosporuse väinade ning koguni Aafrikasse välja. Teel kohtavad linnud ohtlikke tuuleparke, kõrgepingeliine, Sitsiilia jahimehi ja ettearvamatuid ilmastikutingimusi. Enamik päikesepyydjaid jõuab elusalt ja tervelt kohale, kuid teistel tuleb teel raskustele alla vanduda. Kas Selma on yks neid õnnelikke, kes saab talvepuhkust nautida ja järgmisel suvel Soome tagasi tulla?

01.03. kl 20.00 ETVs: ehh, uhhuduur 2.
Mägedel on tuhat nägu - vahel kortsus ja kollane, siis hall ning lumelapiline, vahelduseks mustad kaljulõhed, mõni rohekas rohututt ja veepiiskade sillerdus. Puhastest värvidest jääb puudu, et edasi anda iga hetkega muutuvat pilti. Kohati tundub, et mägede omaolemisele on taustaks yyrike elutukse jakkide ja karjuste, vahel mõne ähkiva ratturi näol. Aga mäed ei vänta kuhugi, kerkivad natuke ja kõik. Nende rattaks on maakera, mis tiirleb oma kindlaksmääratud rajal ymber päikese.

02.03. kl 08.40 ETVs: Tõsielusari Ma elan maal: Taanis (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 10218 (2005)).
Tor elab Taanis Birkemosegaardi-nimelises talus. Ta pere tegeleb mahepõllundusega. See tähendab seda, et ei kasutata yldse keemilisi väetisi.

02.03. kl 09.30 ETVs: ehh, uhhuduur 2, kordus.

02.03. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

02.03. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tiibeti rahvas ja tema kombed.
Kordus kl 23.05.

02.03. kl 16.50 Klassikaraadios: Looduskalender.

02.03. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum. Inehmo "Laulajan Laija"
Kalevalamõõdulised laulud sugulasrahvaste viisidel. Neljast soome naisest koosnev ansambel, kes pyyab laulmises eeskuju võtta soomeugrilaste kylakooridelt, on aastal 2007 välja andnud plaadi soomekeelsete lauludega ja enamasti ingerimaa, karjala ja ersa-mokša viisidega. Tutvustab Leanne Barbo

03.02. kl 00.55 ETVs: Bionina, kordus.