[text]
Täna on

Pidev nälg, alkoholism, 11-aastase enesetapp ning koerte imetada jäetud lapsed – sellised olid väljavõtted Austraalia pärismaalaste elu kirjeldavast raportist, vahendas Postimees.

Koroner Alastair Hope uuris 22 inimese alkoholi ja narkootikumidega seotud surmajuhtumeid. Tema sõnul elasid paljud noored mehed ja naised tugevas alko- ja narkosõltuvuses, kuni see lõpuks nende elu võttis.

Hope, kes oma sõnul oli toidupuudusest ja mustusest vapustatud, leidis tõendeid sellest, et yks noor mees oli sooritanud enesetapu, kuna talle oli keeldutud õlut andmast. Alatoitumuses lapsed olevat aga koerte piima imenud.

«Aborigeenide eluolu, eriti Kimberleys, on tõeline katastroof, kuid keegi ei vastuta sellele reageerimise eest,» kirjutas Hope oma kokkuvõttes, mille ta pärast reisi kirjutas.

Põliselanike eest vastutav minister Jenny Macklin teatas, et valitsus töötab koos riigi ja kohalike omavalitsustega olukorra parandamise heaks.

Koroner Hope tegi oma kokkuvõttes 27 ettepanekut, võitlemaks põliselanike seas vohava alkoholismi, madala haridustaseme, viletsate elutingimuste, kroonilise töötuse ja halva tervise vastu.

Austraalia põliselanikud moodustavad umbes kaks protsenti 21-miljonilisest Austraalia elanikkonnast ning on riigi kõige vähem kindlustatud rahvaryhm, kelle eluiga on keskmisest madalam ja suremus synnitustel kõrge, paljud neist elavad vaestes oludes laagrites. (AFP/PM/Sydney Morning Herald)le. Juba ammu on jutuks olnud, kuidas võiks pärimuskultuuri piirkondades seda õpet toimetada, aga seni pole seda riiklikul tasemel koordineeritud.»


Postimees