[text]
Täna on

Kaali kylastuskeskus korraldab Saja Viikingi Meistripäevad, mille eesmärgiks on õpetada poistele muinasehete valmistamise kunsti, kirjutas Oma Saares Ain Lember.

“Mõtlesin ürituse välja, et pakkuda poistele ja noormeestele alternatiivi vaba aja veetmiseks, et meelitada neid põneva harrastusega eemale alkoholist, tubakast, narkootikumidest ja nendega kaasnevatest jamadest,” ütles Oma Saarele meistrikursuste organisaator Gilleke Kopamees.

1.–2. märtsil toimuva Saja Viikingi Meistripäevade esimesel meistrikursusel õpetatakse lastele muinasaegsel Saaremaal viljeletud ehtesepa kunsti, nii metallivalamist kui külmsepist. Osavõtjad õpivad tundma Saaremaal ehete valmistamiseks kasutatud materjale nagu tina, hõbe, pronks ja kivi.

Kursuse ehtesepaks on keemik ja eksperimentaalarheoloog Toomas Mägi, kes taasrajas eelmisel suvel koos teiste muinasajasõpradega Harjumaal Eesti esimese alalise viikingiküla. Kaalis räägitakse ka arheoloogiast, Saaremaa viikingiajast ja paljust muust huvitavast.

Gilleke Kopamees ütles, et meistrikursusel saab korraga osaleda 30 poissi-noormeest, avaüritusel enam kohti pole. Kokku toimub Saja Viikingi Meistripäevade raames kolm meistrikursust, mis kõik viiakse läbi Kaali meteoriitikamuuseumis.

Saja Viikingi Meistripäevade partnerid on Leisi keskkool, Kuressaare gümnaasium, Muhu põhikool, Orissaare vald, Saaremaa rahvakultuuri selts ja Kaitseliit.


Oma Saar