[text]
Täna on

03.03. kl 20.05 ETVs: Osoon.
Linnulugu on valgepõsk-laglest. Kevad on rändlindude saabumise aeg ja ysna pea võime rannaniitudel näha haneparvi ning nende seas ka valgepõsk-laglesid peatumas.
Soomaa Rahvuspark on tuntuks saanud oma viienda aastaajaga. Kuidas mõjutavad yleujutused luhtasid ja milline on luhtade osatähtsus rahvuspargi looduses? Talvised luhad sõitis läbi Kristjan Kaljund.
Miks ikka juhtub nii, et ehitatakse sinna, kuhu ei tohiks ja vastu kohalike elanike tahtmist? Pirita linnaosas käis asja uurimas Sven Paulus.
Saatejuht Vladislav Koržets.

04.03. kl 17.05 Vikerraadios: Mulgikeelsed uudised.

04.04. kl 18.15 ETVs: Osoon (venekeelse tõlkekirjaga, kordus).
Musta kuue ja valge maniskiga vesipapp on oma nime saanud just välimuse järgi. Kui enamik linde lendab kylmade tulekul soojale maale, siis vesipapp tuleb meie kärestikulistele jõgedele talveks "suvitama".
Eesti yhed väärtuslikumad kalad, harjus ja jõeforell, vajavad eluks ning paljunemiseks mitmekesise ilmega jõgesid. Jõgede paisutamise ja tammide ehitamisega on veekogude looduslik seisund rikutud ning kalateed lõigatud. Kunagisest kalarikkast Piusa jõest Kagu-Eestis on paisutamise tulemusel järele jäänud eraldiseisvateks lõikudeks jagatud jäänuk kunagisest hiilgusest. Roheline energia ei olegi iga kord nii roheline kui esialgu paistab.
Kas põhu kasutamine ehitusmaterjalina on kaasaegne trend või kohalikule materjalile mõistliku rakenduse leidmine? Peipsi äärde Nina kylla kerkis mitu põhumaja, kus ökoloogiline aspekt on yhendatud ökonoomilisega.
Saatejuht Vladislav Koržets.

05.03. kl 16.05 Klassikaraadios: Ruutjuur, kordus. Saade pärimusmuusikast.

05.03. kl 21.00 Klassikaraadios: Handid.
Handid elavad hajusalt Loode-Siberis Obi ja selle lisajõgede ääres. Halduslikult kuuluvad nad Tjumeni oblasti Handi-Mansi (kuni 1940 Ostjaki-Voguli, keskus Hantõ-Mansijsk) ja Jamali-Neenetsi autonoomsesse ringkonda, Konda ja Irtõši jõe ääres aga Tomski oblastisse.
Seoses handi maade tööstusliku hõlvamisega on seal sisserännanute arv kasvanud otse plahvatuslikult. Handid on muudetud oma põlistel elualadel kaduvväikeseks vähemuseks: 1959 - 9,2%, 1989 - 1,8%. Kiiresti tekkinud tööstuspiirkondadest on hante sunnitud lahkuma.
Põhjas tegutsenud ylevenemaalised ametkonnad ei ole kandnud vastutust oma majandamise tagajärgede pärast ja on hävitanud hoolimatult sealset elukeskkonda, mis on viidud keskkonnakatastroofi äärele. Lootustandavana mõjub see, et hantide ja manside tulevikuväljavaadete huvides on 1992. a. vastu võetud seadus maade tagastamise kohta Siberi aborigeenidele. Handi ärksamad haritlased taotlevad autonoomsete rahvusrajoonide loomist Kazõmi ja Põhja-Sosva jõgede piirkonnas, kuhu nafta- ja gaasimaardlate rajamine oleks keelatud.
Saates kõlab hantide rahvamuusika ning katkendid Viljandi Folgil 2007. a salvestatud ansambel Ro:Toro kontserdist "Handi hullus".
Stuudios on Valentin Kuik (filmirežissöör) ja Aimar Ventsel (etnoloog, R2 Etnokonservid saatejuht). Saate autor on Jaan J. Leppik, toimetaja Mirje Mändla.
Kuula 05.03.08 kell 21 ja kordusena 09.03.08 kell 14.05, internetis järelkuulatav.

06.03. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

06.03. kl 12.30 Kuku raadios: Loodusajakiri.

07.03. kl 11.40 ETVs: Torupillimängud. Johannes Taul (Eesti Telefilm 1987).
Film pillimeister ja torupillimängija Johannes Taulist ja tema perekonnast.

07.03 kl 17.05 Vikerraadios: Kihnukeelsed uudised.

07.03. kl 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

08.03. kl 08.45 ETVs: Tõsielusari Ma elan maal: Rootsis (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 2005).
8-aastane Lars elab Rootsis, tegelikult kyll lausa Lapimaal. Lapimaa kylm ilmastik ei võimalda erilist põllupidamist ja pere elatub põhiliselt põhjapõtrade kasvatusest. Laplaste esivanemad olid rändkarjakasvatajad, kuid tänapäeval elavad saamid majades. Larsi perel on kodu lähedal tarandikus kuus põhjapõtra, kes ei ole nii metsikud kui vabapidamisel olevad loomad, aga päris taltsad nad ka ei ole.

08.03. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

08.03. kl 13.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast.

08.03. kl 19.00 ETVs: Tõsielufilm Taevarändurid, 2/2: Kevadränne (Sky Travellers, Prantsuse 2006).
Sydakuu lõpus tunnevad Hispaanias talvitunud hallhaned jälle rännukihku. On aeg hakata põhja poole lendama. Tagasitee kulgeb ikka samu radu mööda: läänes yle Gibraltari väina, Hispaania ja Prantsusmaa, Kesk-Euroopas yle Messina väina ning Malta saare ja idas yle Bosporuse väina. Ka vahepeatused jõuvarude täiendamiseks tehakse juba tuttavates paikades ja endiselt varitsevad samad ohud: tuuleturbiinid, elektriliinid, halb ilm. Ja jahimehed... näiteks Malta saarel kehtib jahikeeld ainult yheksa päeva aastas! Kuidas läheb hallhanel Selmal? Kas tuline armastus Nilsi vastu jääb kestma ja kas nad jõuavad Soome pesitsema?

08.03. kl 20.00 ETVs: ehh, uhhuduur 2.
Kes mõistab kohut? Kohus. Meie. Iga päev. Hea on meelde tuletada yhe mehe sõnu paarituhande aasta eest: see, kes on syyta, visaku esimene kivi. Õhk on kive täis. Syyta inimesed ruulivad. On syyta ajastu. Tegelikult ei pea ju selleks Pakistani sõitma, et mõista: tõemonopol on kahtlane asi. Samas selge värk, mille eest makstakse eluga. Ja võitja kirjutab ajalugu. Saade lisab oma peatyki tõemonopoli raamatusse.

09.03. kl 08.50 ETVs: Tõsielusari Ma elan maal: Norras (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 2005).
Inga Liv elab yhes Norra talus. Ta perel on palju loomi, kellest kõige olulisemad on lypsilehmad. Talud on seal tavaliselt väikesed, mäed ja fjordid ei jäta põllumaadele kuigi palju ruumi ning talved on ka väga kylmad. Iga sentimeeter maad tuleb metsa arvelt yles harida. Kunagi langetati puid kirvega - see võis ikka hirmus raske olla. Õnneks on tänapäeval olemas mootorsaag.

09.03. kl 09.30 ETVs: ehh, uhhuduur 2, kordus.

09.03. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

09.03. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Tiibeti loodus.
Kordus kl 23.05.

09.03. kl 14.05 Klassikaraadios: Borealia, kordus.

09.03. kl 16.50 Klassikaraadios: Looduskalender.