[text]
Täna on

Saja viikingi meistripäevade avayritus meelitas Kaali kylastuskeskusse metallist ehteid meisterdama kooliõpilasi Kaali põhikoolist ja Leisi keskkoolist ning huvilisi mujaltki. Noori juhendas eksperimentaalarheoloog ja keemiaõpetaja kutsega Toomas Mägi Tallinnast, kirjutas Oma Saares Aare Laine.

Meistripäevade korraldaja, sygisel Leisi keskkoolis Kullaketrajate huviringiga alustanud Gilleke Kopamees ytles, et koolitydrukud on juba valmistanud lambavillast kedratud lõngast kootud rõivaid, mis nyydseks ehteid vajavad. Viikingi meistripäevadel õpetatakse ehete valmistamist peamiselt poistele, aga ka asja vastu huvi tundvatele tydrukutele.

“Oma moekollektsiooni loomisel kasutasime väga arhailiseid meetodeid. Seejuures arvasime, et ehete valik võiks langeda Saaremaa kõrgkultuuri ajajärku, tuhande aasta tagusesse viikingiaega,” selgitas Gilleke Kopamees.

Koolituse tarbeks meisterdati 1887. aastal Inglismaal valmistatud raudteerööpast kenad väikesed alasid, mis laupäeval Kaalis esimesed tuleristsed said.

Kaalis õpetajaks kehastunud Toomas Mägi on muinasaja ehteid eeskujuks võttes pyydnud samasuguseid järele teha ja see on mehel ka õnnestunud. “Ehtesepisel on kaks suunda – valu ja kylmsepis. Mulle endale on valu sydamelähedasem. Ise olen Saaremaal Tuiu kylas neli aastat Jüri Peetsi arheoloogide ryhmas raua ja klaasi tegemist katsetanud. Pronksivalu muinasaegsel viisil nõuab välitingimusi, mida praegune ilmastik ei soosi,” kirjeldas Toomas Mägi oma huvialaga tegelemist.

Laupäeval ja pyhapäeval sai ehete valmistamisest ettekujutuse yle paarikymne saarlase.

Järgmised meistripäevad toimuvad urbekuu teises pooles, edasised juba mahlakuus.


Oma Saar