[text]
Täna on

t_Mamaev.gifHeinakuu 4. päeval, 2 päeva peale virulaste Ukupäeva, peetakse Tšumbõlati mäel järjekordset mari rahva yhispalvust. Omausuyhenduse Mari Kumaltõš (Mari Palve(raamat)) juht Vjatseslav Mamaev avaldas läkituse, milles kutsub kõiki omausulisi Kirovi oblasti Sovetski rajooni Tšumbõlati pyhale mäele palvusele. Marid on ajalooliselt loodususku nagu Eesti põlisrahvaski.

Mamaevi läkituses seisab:

"Teen teile teatavaks meie yhenduse vanemate nõukogu otsuse.

Ajalooliselt kujunes nõnda, et killustatud mari kogukonnad pidid oma hädades ja õnnetustes otsima eestkostet ja kaitset võimsalt valitsejalt ja Tšumblati sõjapealikult.

Ta pälvis inimeste sydames austuse ja muutus aja jooksul rahvuslikuks jumaluseks, keda hakati kutsuma Nemda Kurõk Kugõza (Nemda Mäe Vanamees).

Maride esivanemad hakkasid käima Tšumbõlati kivi juures abi palumas ja tänamas selle eest. Isegi tagakiusamise aastatel ei vääranud rahva usku miski.

Meie päevil yhendavad põlised tavad marisid iga aastaga yha enam ja enam.

Me kutsume teid: ärge unustage oma ajaloolist kodumaad, mäletage oma juuri ja esivanemate tavasid. Yhendagu meid Poro Nemda Kurõk Kuguza (Hea Nemda Mäe Vanamees) ning andku meile jõudu täna ja tulevikus!

Kui te kuulete sydame kutset, valgustagu Oš Kugu Jumo (Valge Suur Jumal) teie teed pyhasse paika. Pyha palvus toimub Tšumbõlati palvehiies heinakuu 4. päeval."

 

Allikas: MariUver