[text]
Täna on

Andrus Rootsmäe alias inBoil plaanib koos muinaseesti klubiga Tarbatu hakata käima koolides tutvustamas vanade eestlaste tegemisi, kombeid ja yhiskonnakorraldust, kirjutas Tartu Postimehes Jaanika Meier.

Rootsmäe viitas, et kui räägitakse Eesti ajaloost, siis esimese asjana meenub kõigile orjaaeg, metsik piin ja valu. Kiputakse aga ära unustama, et enne seda olid eestlased vaba rahvas.

InBoil tõdes, et eestlane mõtleb ja käitub siiamaani nagu ori – kõik katsuvad yhtemoodi riides käia, et mitte silma torgata, luubi alla ja probleemidesse sattumise kartuses ei aidata sageli naabreid ning igasugust ametimeest alates postiljonist, lõpetades politseiga kardetakse ja teatakse, et nendega ei maksa jamada.

Rohkem julgust

Taaskehastamise abil tahabki Rootsmäe tekitada Eesti inimestes kodaniku- ja rahvusjulgust. «Me võiksime olla natuke iseseisvamad just nimelt kodanikuks ja eestlaseks olemises,» tõdes ta.

Rahvuse eneseteadvuse tõstmiseks ja ajaloo tutvustamise eesmärgil plaanibki Rootsmäe koos M.E.K. Tarbatuga, mis tegeleb muinasaegse eluolu taasloomisega, hakata käima yle Eesti koolides toonast elu näitamas.

Koolitunnipikkune programm viidaks koolidesse igas Eesti otsas, linnades, aga kindlasti ka maakondades. See sisaldaks kiiret läbilõiget muinasajast – ajakohaselt riietatud inimesed räägiksid toonasest yhiskonnast, selle korraldusest, meestest ja naistest, söögitegemisest, sõjapidamisest ja muustki.

Klubil on igal alal oma spetsialistid, Rootsmäe valdkondadeks on yhiskond, sõda, usk ja suhted naabritega. Mees on kodus kasvava 2. klassi poisi peal seda programmi juba edukalt katsetanud.

«Me pakume vastuseid, tuginedes arheoloogiale ja ajaloouurijatele,» viitab Rootsmäe, et kõik asjad, mida lastele näidatakse, on autentsed. «Me võtame muusemist mingi leiu, mõõdame selle paksuse, kõrguse ja laiuse, teeme järele ja siis proovime, kuidas see kirves, mõõk või vikat töötab.»

Näitliku loengu lõpus saaks õpilased ka ise kõiki näidismaterjale käes hoida ja katsuda. Selliste programmidega on klubi yles astunud hansapäevadel, Tallinna vanalinnapäevadel ja mujalgi.

Kasulikud teadmised

Haridusminister Tõnis Lukas nentis, et seesugune ettevõtmine vääriks toetust kyll. «See on silmaringi laiendav ja kui see on huvitavalt esitatud, siis arvan, et see oleks õpilastele kasulik,» lisas ta.

Lukase hinnangul kuluksid õpilastele marjaks ära natuke ajatud teadmised selle kohta, kust me pärineme, ja et lisaks praegusele elule on olnud Eestis aastatuhandeid kultuuriladestusi.

Lukas viitas, et koolides võiks õppesõidud ja kylastused olla huvitavamalt korraldatud ja mitmekesisemad. «Aga siin on teine pool ka – ega koolipäeva sisse väga ei mahu ka huvitavat tingeltangelit korraldada,» nentis ta.


Postimees