[text]
Täna on

Hiljutine inimohvritega lõppenud koolitulistamine tõi esile, et kohustuslikku usuõpetust andvas Soome koolis pole asjad kaugeltki korras.

Pirkanmaal elav Hanna on terve aasta võidelnud õiguse eest saada oma lapsele ilmalikku haridust, kirjutas Helsingin Sanomat.

"Lihtsam oleks kuuluda usuyhendusse. Näiteks moslemilt ei kysi keegi, miks ta on usklik", ytles Hanna, kes ise ei kuulu yhtegi kogudusse.

Kui kuueaastane Henrika pandi eelmisel aastal kooli kirja, võttis Hanna kohe jutuks ka usuvabaduse. "Õpetaja kysis, kas olen tõesti nii järeleandmatu."

Hannale pakuti, et laps võib oodata koguduse korraldatud hommikupalvuse ajal koridoris. Koguduse hommikupalvused toimuvad mõned korrad kuus.

Hanna meelest kool pilkab nende õigusi. Lahendus leiti, kui rektor sai juhtnöörid kooliameti juhatajalt.

Kooli remondi järel algasid hädad uuesti. Henrika kõneles kodus, et õpetaja oli käskinud tal palvuse ajal sõrmed kõrva toppida.

"Helistasin õpetajale, kes lubas hankida lapsele kõrvatropid või -klapid."

Lõpuks leiti kooliõe ooteruumis koht, kus valjuhääldi saadi vaikseks keerata.

See juhtum on erandlik, usub koolivalitsuse põhihariduse osakonna juhatja Irmeli Halinen. Koolidel on kohustus korraldada usuliste yrituste ajaks asendussyndmusi.

"Ei ole vahet, kas lapsi on yks või mitu, kuid asendussyndmus ei tohi tunduda karistusena. See võib olla kasvõi omavaheline jutuajamine", ytles Halinen.


Helsingin Sanomat