[text]
Täna on

Maausulised tavad elavad rahvuskultuuri lahutamatu osana mõnikord edasi ootamatutes olukordades, sageli lausa meie silme all. Eesti kultuur nagu eesti keelgi on ju oma juurtelt maausuline.

Yks selliseid tavu on ehitamisjärgus maja või laeva haldjale meelehea andmine. Tava on iseenesest rahvusvaheline ja tuntud erinevate loodususuliste rahvaste juures. Näiteks annavad marid uue maja haldjale myndi, mis lyyakse laetalasse. Eestis on tänapäeval hõbeda kõrval tavaliseks anniks käibel olevad rahad, shampusepudel või koguni kuldmynt.

Keskkonnainspektsiooni jaoks Nasval Baltic Workboatsi laevatehases ehitatava patrull-laeva kiilu sisse pandi eile pidulikult kuldmynt. Vabariigi 90. synnipäevaks andis Eesti Pank välja ka 50krooniseid kuldmynte, millest yks leidis oma koha laeva kiilus, kirjutas Meie Maa.

Laeva kiilu pidulik mahapanek on tava, mida ka tänased laevaehitajad järgivad, kuigi metall-laevadel ei alga laevaehitus kiilust nagu puulaevadel. Metall-laeval peavad kindlad kereosad enne paigas olema, kui saab kiilu panna.

Eilsel keskkonnainspektsiooni seni kõige suurema laeva ehituse pidulikul yritusel viibisid mõlemad saarlasest ministrid, nii Jüri Pihl kui Jaanus Tamkivi, samuti piirivalveameti peadirektor Roland Peets, keskkonnainspektsiooni peadirektor Peeter Volkov, Saare maavanem Toomas Kasemaa, Kuressaare linnapea Urve Tiidus, laevaehitajad ja kylalised. Neist esimesed neli keerasid kinni myndi katteplaadi kruvid ja Volkovil õnnestus ka plaati kinni keevitada. Lõpliku töö tegi laevatehase yks nooremaid keevitajaid, 20aastane Ivo Väli, kes möödunud aastal lõpetas Kuressaare ametikooli.