[text]
Täna on

Briti ja Hollandi teadlased uurivad Põhjamere alust kiviaegset maastikku, kus 100 000 aastat tagasi elasid koos nii inimesed kui ka mammutid.

Ajal, kui suur osa veest oli jääs ning ylemaailmne veetase praegusest madalam, olid Holland ja Suurbritannia maismaad pidi yhendatud, vahendas EPL.

Tol ajal sarnanes see ala pigem Siberi tundraga ning seal elasid nii mammutid kui ka mõõkhambulised tiigrid.

Hiljuti leidsid teadlased sealselt alalt, Inglismaal Great Yarmouthi poolsaare rannikust kaheksa miili kauguselt 28 kivikirvest, mis võimaldavad neil esmakordselt väita, et lisaks suurtele imetajatele elasid tol ajal seal ka inimesed.

Kohalikud kalamehed on korduvalt leidnud luid, kihvasid ja inimeste kasutuses olnud harpuune, kuid ametlikku uurimist pole siiani tehtud.

 „Kuni praeguseni usuti, et Loode-Euroopa poolsaarel ei olnud sel ajal inimasustust,“ rääkis English Heritage aerholoog Mark Dunkley. „See võimaldab meil taaskord sealse inimasustuse ymber hinnata.“

Teadlased pyyavad nyyd leitud materjalide põhjal välja selgitada, kui paljud inimesed antud piirkonnas elasid. Lisaks teevad nad koostööd Põhjamere naftatööstusega.

Kõnealune maa-ala jäi vee alla 10 000 aastat tagasi.


Eesti Päevaleht