[text]
Täna on

Esmaspäeval tähistati Võrus Kandles tsirgupäeva. Vanarahvas uskus, et sel päeval pööravad linnud nokad suve poole, st hakkavad kodu poole lendama, kirjutas Võrumaa Teatajas Kaile Kabun.

Tsirgupäeva peeti Silvi Jansonsi eestvedamisel neljandat korda. Tänavune programm oli mõeldud 4.-6. klassi lastele ning selles keskenduti lindude folkloorse tähenduse kõrval rohkem nende tõsielulisele tundmaõppimisele.

Suleliste elust ja käitumisest kõneles õpilastele ornitoloog Tarmo Evestus, selle kõrval tutvustas ta ka lindude hääli. Tema jutust koorus põnevaid yksikasju, näiteks muneb kägu kevade jooksul võõrastesse pesadesse ligi 20 muna, värvuliste eluiga on vaid paar aastat jne. Kõneks oli veel, kuidas inimene pärast jääaega linde söögiks tarvitas, võrdluseks see, et nyyd jõuab toidulauale peaasjalikult kodulindude liha.

Kavva mahtusid ka pooltund jutuvestja Piret Pääri ja muusik Celia Roosega, paberlinnu meisterdamine Helle Laanpere ja Aigi Mäesaare juhendusel ning viktoriin. Lõpuks pakuti tsirgupäevalistele linnupetet.

Riikliku looduskaitsekeskuse loodushariduse spetsialist Maris Kivistik pani imeks, et Võru linna koolide huvi linnupäeva vastu oli leige. Samas oli see hea võimalus õppetööd huvitavamaks muuta. „Siin olid yhendatud ju kolm õppeainet: käsitöö, kirjandus-kodulugu ja loodusõpetus,” lausus ta.

Tsirgupäev sattus päevale, mil taevas säras päike ja õhus oli juba kõvasti kevadet. See haakus linnuvidina ja käo kukkumisega, mis Kannelt täitsid, neid hääli jõudis kõlarite kaudu tänavalegi.


Võrumaa Teataja