[text]
Täna on

t_EnnoMereaarjpg.gifEmakeelepäeval jagati Hellamaa kylakeskuses tänukirju, auhinnaraamatuid ja muid auhindu muhu keelevõistluses osalenutele, kirjutas Oma Saares Aare Laine.

Muhu keeles kirjutatud jutte ja luuletusi laekus võistlusele yllatavalt palju. Peaauhinna võitis Kalju Eino ehk Eino Mereäär Hellamaa kylast. Kunagise ekskavaatorijuhi ja kalandustöötaja kirjutatud jutt “Kange Muhu mies” vääris hindamiskogu hinnangul esikoha.

Teise koha auhindu pandi välja kaks. Need said Selma Kabur (Viduseaa jutud”) ja Inna Sooäär (“Sõja jalgus”). Kolmanda koha auhinnad määrati koguni kolmele muhulasele - Linda Otsale (“Üks tõestesündin lugu”), Ainu Käänule (“Moareform ja selle päramised”) ja Helju Auväärtile “Sõnnikutalgud”).

Osalejate seas oli ka Nuudi Imre Soondast, keda rohkem tuntakse Pädaste mõisahärrana või Riigikogu liikmena. Imre Sooääre kymnesalmiline “Suare laul” kõlas kylakeskuse saalis publiku ettekandes, kus eeslauljaks autor ise.

Muhukeelsed jutud ja luuletused on plaanis ka raamatusse raiuda ja heliplaadile kanda. Muhukeelse lugemiku tegemine on ysna võimalikuks muutunud.

“Võtame natuke hoogu, nagu muhulastel ikka kombeks ja siis hakkame kohe raha kysima. Sõuksed rahalaevad olla kultuuriministeeriumi ja mujale juba alla tulnd. Seal läheb jälle taris tegijud ning neid, kes toimetaksid. Aga ma arva, et väike täke oo juba peale tehtud ja kyll see asi kõima läheb,” rääkis muhu keeles Kadri Tyyr.

Pilt: Eino Mereäär kodukylas Võlla hiietamme juures, Maavalla koda


Oma Saar