[text]
Täna on

t_Huichol2.gifAlates radokuu 11. päevast (11.02.) on 700 Huichol’i põlisismaalast Sierra Madres Kesk-Mehhiko läänealal istunud kannatlikult ööl ja päeval tolmusel parkimisplatsil ehitusjärgus oleva Huejuquilla El Alto maantee ääres, et avaldada meelt pyha ja looduslikult haavatava palverännakute tee hävitamise vastu. Neid toetab ARC liitlasyhendus Conservacion Humana, mis on tegelenud Huichola keskkkonnakysimustega rohkem kui kymme aastat.

t_Huichol.gifKuigi teetöid viib läbi Jalisco osariigi valitsus – riigiasutus - kes minevikus on saanud mõningast tunnustust rohelise mõtlemise eest – usuvad meeleavaldajad, et kogu tegevus toimub keskkonnaseadusi rikkudes.

“Piirkond on tohutu loodusliku väärtusega,” ytles Humberto Fernandez Conservacion Humana’st. See ala pole mitte ainult yleriikliku tähtsusega looduskaitseala, vaid see on ka osa Rio Baluarte esmatähtsast veekaitsealast, esmatähtis Sierra los Huicholes maismaapiirkond ja see asub lisaks linnukaitseliselt tähtsas piirkonnas. Mõned paigad kavandatud maantee läheduses ja selle all on kantud UNESCO maailmapärandi konventsiooni Mehhiko eelnimekirja.  
  
Mr Fernandez kinnitas, et kogukonna yldkoosolek eitas loa andmist tee ehituseks. “Maakasutuse muutmist ei ole kinnitatud ja ei ole ka tõendeid vastavate lubade olemasolu kohta.”

Naaberosariigi San Luis Potosí valitsus on juba võtnud tee ja pyha maastiku kaitse alla ning teise naaberosariigi Zacatecas’i valitsus kavatseb seda veel teha. Palju yhendusi, nende hulgas ka Maailmapank (World Bank), on selliste projektide arendamisest huvitatud, kuna need tunnustavad kultuurilist mitmekesisust kui yhiskondlikku väärtust.

Selline rahvusvaheline Huichol’i palverännaku radade ja nende pyhapaikade tunnustamine on ka kultuuriväärtuse tunnustamine ja annab neile võimaluse saada osaks kultuurikoridorist Jalisco’st San Luis Potosí’ni.

Huichola’de sooviks ei ole yldse igasuguse arendustegevuse lõpetamine, vaid see, et kõik toimuks järk-järgult, nende tingimustel ning arvestades tavasid ja väärtusi, mis on kohalikele inimestele pyhad.

“Kogukonna väärtust võiks isegi määratleda, kui osa riigieelarvest,” ytles Mr Fernandez. "Kui me hävitame kogukonna, tungides selle maale turismiprojektidega, mis muudavad põlismaalased folklooriatraktsiooniks, või kui me lubame kaevandusi, mis teenivad kogukonna jaoks võõraid väärtusi, siis põhjustame me ainult suurema killustumise. “Jättes need piirkonnad ilma võimust, tekitavad narkootikumidega äritsemine ja muud halvad mõjutused sealsetele elanikele korvamatut kahju.”

Mehhiko Valitsus on võtnud ametliku ja avaliku kohustuse võidelda metsade langetamise ja ilmastikumuutuste vastu. Neil on ka yksikasjalik tegevuskava kogukondade toetamiseks, et need saaksid võidelda narkootikumidega kaubitsemise vastu veelgi tõhusamalt ja olla oma maade valitsejateks.

Conservacion Humana on Youtubes välja pannud video meeleavaldusest.

ARC-i uudise õlkis Anu Jänes


Maavalla koda