[text]
Täna on

t_EvarjaYlle.gifEmakeelepäeval avati Kuressaare Raegaleriis kunstinäitus “Peko helü” Setomaalt, kirjutas Oma Saares Ene Kallas.

“Läinud sygisel kylastasin Setumaad ja Setumaa jättis väga põneva ja huvitava omakultuuri hindava maanurga mulje. Kuna seal on väga originaalne oma galerii lausa, siis miks mitte näidata saarlasele, mis seal maanurgas tehakse,” rääkis näituse Kuressaarde toomise algataja Reet Truuväärt, lisades, et selline kohalikm taie, kus väärtustatakse omaenese juuri, võiks olla saarlastele eeskujuks.

“Miks mitte ka meil Saaremaal selliseid juuri ja jumalaid yles otsida,” märkis Truuväärt, sõnades, et meil siin domineerib kaunis maastik, n-ö “meres lahustunud”.

Emakeelepäeval tuleks teadvustada sedagi, et emakeel on ka väiksed keeled, lausus näituse “Peko helü” ylem ja yks autoritest, kolmel järjestikusel Seto kuningriigi päeval Setumaa ylemsootskaks valitud Evar Riitsaar vastuseks kysimusele, et miks nad just emakeelepäeval Saaremaal oma näituse avasid.

“Emakeelepäev tundus sobiv näituse avamise päevana. Kui päev oleks eesti keele päev, siis oleks ta ka nimetatud niimoodi, aga tegu on emakeelepäevaga. Emakeel tähendab ju igayhele tema vanemate keelt,” sõnas ylemsootska.

Näituse avamisel luges Kauksi Ülle ette yhe oma luuletuse ja koos Evar Riitsaarega esitasid nad paar laulu, viimane neist oli hetkelooming Saaremaale sõidu ja näituse avamise teemadel.

Pilt: Evar Riitsaar ja Kauksi Ülle, Oma Saar


Oma Saar