[text]
Täna on

Munade värvimisel on kindla peale minek sibulakoored ja villane lõng, muude looduslike vahenditega katsetamisel näeb tulemust tihti alles siis, kui muna potist välja võtta ja taimedest lahti harutada, kirjutasid Järva Teatajas Bianca Mikovitš ja Merili Nikkolo.

Hakkajad perenaised lähevad rahumeeli mööda poodides pakutavaist erksatest munavärvidest ja kasutavad kodus leiduvat lõnga või toiduaineid, neist tuntuim on mõistagi sibulakoor.

Taimeteadlane Tõnu Ploompuu on botaanikuna olnud huvitunud pikemat aega taimedest, mida saab kasutada munade värvimiseks. Tema kogemust mööda tuleb taimedest peaaegu kõiki värvitoone. «Muna tuleks mähkida paberi või riide sisse koos taimedega ja keeta kuni kymme minutit,» õpetas ta.

Värvida saab ka lilledega

Punakaspruun värv tuleb paakspuu välisest kobrakihist, erepunast tooni annavad kuivatatud ja kohviveskis peeneks jahvatatud madarajuured. «Linnavurlel läheb vist kyll raskeks madarat hankida, kuid tegelikult on see taim, mis kasvab laialdaselt meie niitudel,» lausus Ploompuu.

Tugevaid sinakaslillasid toone saab arooniast ja mustast sõstrast (kõlbab ka moos), samuti kuivatatud marjadest jahvatatud purust. Tugevalt naistepunaga sissemässitud muna keeb kollakasrohekaks ja peale tulevad punakasmustjad täpid.

Rohekas-mustjaspruuni tooni annab kreeka pähklipuu ja selle parkides harva kohatavate dekoratiivsete sugulaste luuvilju ymbritsev viljaliha, ka kuivanud lehed ja koor. «Tänavu ilmselt pole mõtet lehti ja puukoort puude alt koguda, sest märg talv on lehtedest värvi välja leotanud,» selgitas Ploompuu.

Võimsat lillat värvi saab verevast vöödikust, kui on olnud taipu seen varem valmis varuda. Poekraamist annavad kollast safran ja kurkum ning beeži tooni kohvipuru. «Ka kevadlilli võib proovida, näiteks sinilille, aga ei pruugi alati sattuda ilusa õrnsinise õie munale, veidi annab sinist ka mõni sinine krookus,» soovitas Ploompuu.

Graafiline pilt jääb munale, kui see koos ymbritsevate taimedega tugevalt kinni siduda, õrnemalt sidudes tuleb värv akvarelsem.

Kui sidumiseks kasutada paberit, soovitas Ploompuu see enne märjaks teha.

Mõni perenaine kasutab sukka, kuhu muna koos sibulakoorte või muuga sisse pakkida ja siis kinni siduda ning kõrvale asetada uus muna, nii et lõpuks moodustub kett, mille saab korraga keema panna.

Ysna lihtsalt õnnestub mune värvidega katta ka poes myygil olevate toiduvärvidega, millest suurima valikuga on esindatud Saksa firma Brauns-Heitmann.

Võib leida marmormustrilist ja pärliläikelist munavärvi, aga ka värvitablette ja -lehti, mis annavad vähem säravaid toone.

Pista muna värvilehega varustatud äädikalahusesse on kindlasti lihtsam, kui libedale munale sibulakoori ja lõngu ymber kerida. Sama kerge on panna munad keema koos peedikoortega, mis annab neile ereda punase värvuse.

Maausuliste interneti kodulehekylg viitab just nimelt punase värvi olulisusele, sest selle värviga toimetamine peaks tooma inimesele ja tema kodule edenemist.

Värvilisse kaussi sobib ka valge muna

Järva Teataja tarbijatoimkond viis tuttavatelt kogutud ja netist leitud nõuandeid ja oma leidlikkust kasutades läbi koduse munavärvimise testi.

Selgus, et kodustest vahenditest värvib muna kõige kindlamini ära sibulakoor ja vanem lõng – uuema aja niidid-lõngad ei taha iga kord munakoorele triipu jätta.

Korralikult lõnga sisse keritud muna muutus elektrilises munakeeduaparaadis keetes uhkelt triibuliseks.

Kehvemini mõjusid sammal, kuuseokkad, kaselehed ning muu kodust ja selle ymbert tuppa taritud kraam. Enamasti oli tulemus midagi hallikasrohelist.

Paremini ei käinud ka muna käsi, mis oli paberisse mässitud purpurpunaste hibiskuseõitega, pisut kolletavat mõju näis olnud avaldanud kurkum.

Ilusamad jäid need munad, mille ymber oli keritud nõukogude ajast pärit veripunast lõnga. Kogu looduslähedane värvimine tekitas köögis enneolematu lõhnakirevuse, mille kohta suure maalritöö keskel ruumi astunud pereliige arvas, et ilmselt keedab keegi potis vana kleiti.

Lõpuks võib olla pyhade ajal ka teistmoodi originaalne: keeta sobiv kogus valgeid või pruune mune ning seada nad lauale värvilistes kaussides.

Mõjus tulemus on tagatud – lihtne on alati moes.


Järva Teataja