[text]
Täna on

25. - 29. urbekuud esineb Eestis soome-ugri rahvaste laule esitav soome naiste lauluryhm MeNaiset (Meie Naised).

Soome, inkeri, karjala, seto, mordva jt rahvalaule saab MeNaiste esituses kuulata:

25.03. Pärnu Kammersaalis kl 19.00
26.03. Tallinnas Estonia Talveaias kl 19.00
27.03. Tartus Vanemuise kammersaalis kl 19.00
28.03. Jõhvi Kontserdimaja kammersaalis kl 19.00
29.03. Viljandi Pärimusmuusikakeskuses kl 19.00

MeNaiset lauluryhma moodustasid 15 aasta eest Helsingis Sibeliuse akadeemia rahvamuusika osakonnas õppivad naised, kellest praeguseks on saanud elukutselised muusikud. Mõned neist täiendavad end veel rahvamuusika osakonnas, mõned õpetavad seal.

MeNaisten muusika tuuma moodustab peamiselt soome ja teiste soome-ugrilaste laulu- ja erilised häälekasutustavad, mida naised on õppinud arhiivilindistustest, noodikirjast või otse pärimuse hoidjatelt, võib lugeda nede kodulehelt .

Nende eesmärk on säilitada erinevaid tavasid, kuid nad ei pelga ka rahvamuusikat loovalt tõlgendada. Laulud esitavad nad tavaliselt algupärases keeles.

MeNaiset on loonud hõimurahvastega rohkesti laulusidemeid, millest tähtsaimad on mordva Toorama ja seto Leelonaised. Ka inkeri lauluelm on neile olnud alati sydamelähedane. MeNaiset on tutvustanud ka Karjala vene muusikat ja bulgaaria mitmehäälset laulu. Uurimisreise on korraldatud Mordvasse, Setomaale ning Aunuse ja Viena Karjalasse.

Lisaks pärimuslikule rahvamuusikale teevad MeNaiset omi laule ja seadeid. Ka laval syndivad häälekatsetused ja muusika piiride yletamine meeldib neile.

MeNaiste esimene plaat ilmus 13 aasta eest. Teine plaat Masterova anti koos mordva Tooramaaga välja seitsme aasta eest.

MeNaiset ryhmas laulavad: Eila Hartikainen, Maari Kallberg, Maija Karhinen, Sirkka Kosonen, Anneli Kont-Rahtola, Anna-Kaisa Liedes ja Outi Pulkkinen.

Kuula:

Kuulin äänen

Mieli miehelle

Kodamomoro


Maavalla koda