[text]
Täna on

Soomeugrilased isurid avaldavad meelt, sest sadamaehitajad on sõitnud nende sõidutee põhjatuks ja muutnud võimatuks kalapyygi, kirjutas EPLs Anneli Ammas.

Teisipäevast alates sulgesid Leningradis oblastis elavad isurid Istina kyla juures sõidutee, mille Ust-Luga sadamaehitajad on põhjatuks sõitnud. Teesulu korraldaja Mihail Miklini sõnul on sadamaehituse tõttu olukord kohalikel yldkasutatavatel teedel muutunud väljakannatamatuks.

“Juba kaks kuud tagasi lõpetasid liinibussid teede läbimatuse tõttu sõitmise kaheksasse kylla ning on olnud juhuseid, kui kiirabi on keeldunud samal põhjusel haige juurde tulemast,” ytles Miklin eile.

Põlismaalased nõuavad kohalikelt võimudelt, et sadamaehitajad lõpetaks yldkasutatavate teede kasutamise, kuni teed on korda tehtud. Yhtlasi nõuavad isurid, et kohalikke elanikke teavitataks sadamaehituse täpsetest kavadest. Sadamaehituse tõttu on juba häiritud isurite kalapyyk, kuid selle põlise elatusala jätkumine muutub sadama laienemise ja valmimisega seoses yldse kysitavaks.

Teisipäeval sulgesid sadakond kylaelanikku liivakarjäärist tuleva Istina kyla läbiva tee ja nyyd pole 60-tonnised liiva vedavad autod enam seda teed kasutanud. Siiani läbis kyla tunnis 20–30 veoautot. “Iga viie minuti järel sõitis auto,” lausus Miklin.

Ust-Luga sadam ehitatakse põlisele isurite asualale. Veel 1920. aastail elas Venemaal yle 26 000 isuri, kuid viimasel loendusel 2002. aastal oli alles vaid 327 isurit. Neistki vaid pooled nimetasid emakeeleks isuri keelt.


Eesti Päevaleht