[text]
Täna on

24.03. kl 20.00 ETVs: Osoon.
Ronk on Eesti värvuliste seltsi suurim esindaja. Kas teate, et ronk on laululind?
SEA-TV on kahtlemata yks vaadatumaid kanaleid. Miks inimestel on nii suur huvi looduses toimuva vastu? Kas see kinnitab, et oleme metsarahvas või on hoopiski märk meie loodusest kaugenemisest ja et pyyame ikka kõike kätte saada ekraanilt?
Nigula loomade turvakodu on aastaid olnud varjupaigaks ja välihaiglaks vigastatud loomadele. Pea igal talvel jääb emata mõni pesakond väikseid karupoegi, kes kasvatatakse yles Nigulas. Viimasel ajal ei ole päris selge, kas Nigula loomade turvakodu ka edaspidi haigetele loomadele abi pakkuda saab.
Lood tegid Kristo Kiiker, Randel Kreitsberg ja Kristjan Kaljund. Saatejuht Vladislav Koržets.

24.03. kl 23.30 ETVs: Aita aita! (kordus).
Vähem sõnu ja rohkem pärimusmuusikat! Kõlavad uued ja vanad pillilood ning laulud meie parimate esituses: Juhan Suits, Lauri Õunapuu ja Harjumaa mehed, Ro:Toro ja Karl Laanekask, Meelika Hainsoo ja Mall Ney, Juhan Uppin, Robert Jürjendal ja Kitarristuudio, Anu ja Triinu Taul ning Tarmo Noormaa, Elo Kalda, Svjata Vatra, Johanson & Vennad, Tuule Kann koos Jaak Sooäärega jt. Saatejuhid Ruth Alaküla ja Ants Johanson.

25.03. kl 13.10 ETVs: Tõsielufilm Tõrjutud mälestused (Eesti/Soome 10218 (2005)).
Film jäädvustab Teise maailmasõja ajal ja pärast selle lõppemist naiste suhtes toime pandud inimõiguste rikkumisi. Stalini repressioonide all kannatanud Eesti naiste lugude kaudu kaardistab film ajaloo valgeid laike ja kujuneb samas Euroopa ajaloo ning mälu yheks osaks. Ajal, mil Euroopa yhineb, on oluline, et me mõistaksime ka mälukogemusi, millest nõukogude okupatsiooni tõttu on paljud tähelepanuta jäänud. Haruldaseks teeb filmi see, et naised, kes räägivad, on vanad ja nagu nad ise end nimetavad - lahkujad. Nad ei ole kunagi oma väga raskeid mälestusi, näiteks ylekuulamisprotseduuril toimunut, avalikkusega jaganud, kuid see, mida naised ei julge mäletada, võib surra koos nendega.
Film on pyhendatud selle autori emale ja kõikidele emadele ning naistele, kes kannatasid või hukkusid nõukogude võimu vägivalla läbi. Autor usutleb taga kiusatud vanu naisi, otsides seega vastust oma ema koonduslaagri-loole. Režissöör Imbi Paju, produtsendid Pille Rünk ja Nina Koljonen, operaatorid Marita Hällfors ja Rein Kotov.

25.03. kl 17.05 Vikerraadios: Võrukeelsed uudised.

26.03. kl 16.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast.

26.03. kl 21.00 Klassikaraadios: Usu jõud, Tiibet.
Tänane Tiibet ja tiibetlaste mure eneste kestmajäämise pärast on taaskord teravalt tõusnud maailma tähelepanu alla. Kuid, kes õigupoolest on see maailma katusel elav rahvas, kelle esindajaks siin maailmas on budistliku
virgumisolendi maine kehastus, dalai laama Tiibetist? Dalai laamast, suurte ja väikeste rahvaste vahelistest suhetest ning usu jõust kannatustest vabanemise teel - sellest saates Usu jõud. Sarja autor on Ringo Ringvee.

26.03. kl 22.30 ETVs: Maailmafilm esitleb: Ässhäk (Saksa/Šveitsi 10217 (2004)).
Maailmas, mis kõigub põletava kuumuse ja tarretava kylma vahel, tähistaeva suurejoonelisuse ning lõkketule kaduvuse vahel, on hiiglaslikku Sahaarasse oma kodu rajanud tuareegid. Selle rändhõimu iluarmastus, muusika ja luule elavad veel kaasajalgi.
Ärajooksnud kaamelit otsiv tuareeg juhib meid läbi liiva ja kivimoodustiste selle legendaarse rahva kaevudele, laagriplatsidele ning turgudele.
Oma hõimu suulist pärimust säilitav jutuvestja Ibrahim Tshibrit selgitab, et need "pikad jutud" saavad yhel päeval tõeks. Marabut, keda austatakse kui pyhameest, on sajanditevanuse mošee ja islamieelsete tavade hoidjaks. Ta lubab heita pilgu oma tööle, näiteks siis, kui valmistab Koraanist pärit lõikudest ravitõmmist.
Kohtume ka tuareegi naise ja noorte tydrukutega, kelle käed annavad elule rytmi. Yhekeelset viiulit imzadi mängides meenutavad nad oma rahvale iseloomulikke väärtusi, mis on säilinud tänapäevani kyllap vaid seetõttu, et kõrb on neile varjupaika pakkunud.
Tuareegid tutvustavad meile maailma, kus "Ässhäk" - austus teiste inimolendite vastu, rahu ja mõistlikkus - juhib nende elu. "Ässhäk - Sahara jutustused" on kõrbe ja selle elanikega tekkinud ulatusliku ja sygava kokkupuute tulemus. Austusega filmitult toob see päevavalgele põlise eluviisi, mida täidab sygav loovus, teistsugune ajataju ja pilguheit kõrbe varjutavale taevale.
"Need, kes on tuttavad tuareegidega, teavad, et termin "Ässhäk" on neile väga oluline. Seda on võimalik näha erinevates vormides: viisis, kuidas nad oma muresid lahendavad, kuidas käituvad omavahel ja mil moel kõigi teistega. See ei ole mitte ainult nende yhiskondliku elu võti, see teeb võimalikuks ka nende ellujäämise kõrbekeskkonnas, kus iga sammu tuleb väga hoolikalt kaaluda. Selle ymber keerleb kogu nende elm."
Filmi autor Ulrike Koch õppis hiina ja jaapani kultuuri ning etnoloogiat Zyrichi ja Pekingi ylikoolis. Assisteeris Urike Ottingeri filmi "Mongoolia Jeanne d'Arc" valmimisel ja Nikita Mihhalkovi "Urga" filmimisel. Vaatajaile on ta tuntud silmapaistva tõsielufilmi "Tiibeti soolamehed" autorina.

27.03. kl 12.30 Kadi raadios: Muhu uudised.

27.03. kl 12.30 Kuku raadios: Looduskalender.

27.03. kl 13.15 ETVs: Maailmafilm esitleb: Ässhäk (Saksa/Šveitsi 2004).

28.03. kl 17.05 Vikerraadios: Kihnu uudised.

28.03. kl 19.00 ETVs: Eesti Pärimusmuusika Keskuse avamine, otseylekanne.
Viljandis Kirsimäel taastati vana aidahoone. Aidas hoitakse ikka väärt ja hinnalisi asju, Muusikaaidas aga hakatakse hoidma eesti pärimusmuusikat! Palju õnne, Eesti! Keskuse avapidu koosneb kahest osast - esimene on otseylekanne, teine jõuab televaatajani lindilt pärast uudiseid. Õhtujuht Jaak Johanson seob umbes 200 esineja etteastumisi!

28.03. kl 21.05 Vikerraadios: Pärimuster.

28.03. kl 21.35 ETVs: Eesti Pärimusmuusika Keskuse avamine jätkub (videolindilt).

29.03. kl 08.50 ETVs: Tõsielusari Ma elan maal: Peruus (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 10218 (2005)).
Täna räägib oma elust 11-aastane Peruu tydruk. Tema pere kasvatab oma talus laamasid ja lambaid. Esimene pool nädalast elatakse pereisa kylas Quecaillos, teine pool ema kylas Picoles. Peruu kylades on tavaline asi, et peredel on mitu maja: yks ema, teine isa kylas. Gilberil on ka yks tähtis asi ees: isa õpetab teda eukalypti otsa ronima. Hommikul punutud köie abil hiivab tydruk end puu otsa. Köis tuleb kord-korralt okste kyljest lahti võtta ja kõrgemale siduda, et saaks jala köiesilmusesse libistada. Huvitav, kas see on ikka nii lihtne kui kõrvalt paistab?

29.03. kl 12.00 TV3: Tasakaal.

29.03. kl 13.05 Klassikaraadios: Ruutjuur. Saade pärimusmuusikast.

29.03. kl 14.55 ETVs: Kodumets
Meie esivanemate tehtud puutööriistu silmitsedes paneb imestama, kuivõrd mõnusad need on. Isegi lihtne rehavars tundub kuidagi eriti käepärane olevat. Hiidlane ytleb niisugusel juhul lyhidalt - oma. Saaremaa mees Arnold Rüütel, kelle kodumets asub Laimjala vallas, selgitab, kuidas vanasti yhe või teise eseme valmistamiseks metsast puid valiti. Saame teada, miks ta otsustas rajada just sinna maarjakase istanduse.
Jätkame saadet Eesti kodumetsade omanike koondportreed maalides. Erametsaliit esindab ligemale 2000 metsaomaniku huve. Liidu tegevjuht Ants Varblane annab ylevaate põhiprobleemidest, mille lahendamise nimel Erametsaliit viimasel ajal tegutseb. Koondame tähelepanu metsaomanike tulu maksustamisele ja seni omanikuta metsamaade saatusele.
Saate kolmas osa viib vaataja Jõgevamaale Siimustisse, kus asub maavanem Aivar Koka kodumets. Saame teada, kuidas päikesekiir aitab leida jõulukuuske ja miks on selles peres koguni 20 kahemehe käsisaagi.
Autor ja saatejuht Juhan Aare.

29.03. kl 19.00 ETVs: Tõsielusari Sinine planeet, 3/8: Avameri (Blue Planet - A Natural History of the Oceans, Inglise 10214 (2001)).
Tyhjus ja lõputu sinine avarus - kuhu ka ei vaataks. Merepõhi jääb kaheksa kilomeetri sygavusele ja lähim saar asub 500 kilomeetri kaugusel. Lõõskav päike pea kohal ja mustendav sygavik jalge all. Avameri on kujuteldamatult suur - see hõlmab 360 miljonit ruutkilomeetrit maakera pinnast. Suur osa sellest on merekõrb, kus leidub vähe elu märke. Ometi elavad seal kõige kiiremad ja karismaatilisemad mereelukad. Kuidas leiavad delfiinid ja tuunikalad pealtnäha yksluises meres saaki?

30.03. kl 08.45 ETVs: Tõsielusari Ma elan maal: Boliivias (Ma vie a la ferme, Kanada/Prantsuse 10218 (2005)).
8-aastane Jenny elab Tunis - umbes 50 elanikuga Boliivia mägikylakeses, mis asub 4400 meetri kõrgusel suure mäe, Wyana Potosi jalamil. Pere elatub peamiselt laama- ja lambakasvatusest ning suviti ka turismist.

30.03. kl 10.00 Kuku raadios: Keskkonnatelk.

30.03. kl 13.45 ETVs: Eesti Pärimusmuusika Keskuse avamine (kordus).

30.03. kl 14.05 Vikerraadios: Kuula rändajat. Andide põlismaalaste elm.
Kordus kl 23.05.

30.03. kl 14.05 Klassikaraadios: Usu jõud, Tiibet (kordus).

30.03. kl 16.50 Klassikaraadios: Looduskalender.

30.03. kl 20.00 Klassikaraadios: Folgialbum.

31.03. kl 01.10 ETVs: Tõsielusari Sinine planeet, 3/8: Avameri (kordus).